RSS

Президент дозволив Нацбанку контролювати долари експортерів

2012-11-15 16:19:00
Президент дозволив Нацбанку контролювати долари експортерів -

Підприємства-експортери будуть продавати свою накопичену валюту на вимогу НБУ.

Президент Віктор Янукович підписав прийнятий Верховною радою 6 листопада закон, що надає право Національному банку вводити на строк до 6 місяців вимогу щодо обов'язкового продажу частини валютної виручки, що надходить в Україну на користь резидентів та нерезидентів (законопроект №11033).

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Документ передбачає можливість введення Нацбанком на строк до 6 місяців вимоги щодо обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті, а також можливість зміни строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

За оцінками НБУ як розробника законопроекту, документ дозволить не допускати нестабільності в період погіршення платіжного балансу, при цьому кошти резидентів, як зазначає НБУ, будуть працювати на українську економіку за рахунок скорочення термінів кредитування економік інших країн.

Нагадаємо, що, за офіційними даними, за два останні роки обсяги коштів на рахунках підприємств-експортерів виросли у два рази і становлять зараз більше 10 млрд доларів.

Крім того, експортери мають стабільні валютні контракти.

За оцінками експертів, щомісячна виручка за ними становить ще близько 4-6 млрд дол.

Проте ця валюта практично не потрапляла на ринок.

Експортери притримували долари для того, щоб не допустити зміцнення гривні і, внаслідок цього, зростання собівартості виробленої продукції.

Ситуацією штучно створеного дефіциту валюти до останнього часу успішно користувалися фінансові спекулянти, розгойдуючи курс на міжбанку шляхом виставлення невеликих заявок на покупку валюти за завищеним курсом.

Джерело: ТСН

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...