RSS

Найбільше податкових пільг від держави отримують компанії з Києва

2012-11-01 14:04:00
Найбільше податкових пільг від держави отримують компанії з Києва -

Якщо на Київ припадає понад 40% усього обсягу податкових пільг, наданих в Україні, то на більшість регіонів – 1-2%.

За останні три роки понад 40% усіх податкових пільг отримали київські підприємства. Зі значним відставанням від столиці друге й третє місця поділили Донецька та Дніпропетровська області.

Про це повідомляє аналітичний центр Лабораторія законодавчих ініціатив.

Хоч у 2011 році обсяг податкових пільг, наданих підприємствам Донецької, Луганської, Закарпатської, Сумської та Запорізької областей (та й того ж Києва), зріс, все ж наздогнати столицю не вдалося жодному із регіонів. Питома вага у загальному обсязі пільг більшості регіонів України залишається низькою – від 1% до 2%.

Концентрація компаній-одержувачів пільг в Києві свідчить, насамперед, про високу політичну, а не економічну складову прийняття рішень щодо надання податкової пільги, причому як у законотворчому процесі, так і в процесі адміністрування податків, вважають автори дослідження.

"Очевидно, що зиск від пільг упродовж багатьох років одержують великі компанії, здатні лобіювати ці процеси. А те, що пропорції між регіонами з часом суттєво не змінюються, свідчить про відсутність прив’язки рішень про державну підтримку у вигляді податкових пільг до особливостей і потреб розвитку певних регіонів, про відсутність орієнтації на конкретні результати. Іншими словами, це все прояви «економіки ренти», коли зиск здобувається не в конкурентних умовах, а завдяки доступу до державних ресурсів. Також це прояв централізації управління державними фінансами", – йдеться у повідомленні.

Податкова пільга – це передбачене законом звільнення підприємства від сплати окремого податку або зниження ставки цього податку. Серед них найбільш суттєвими є пільги зі сплати податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість. Зараз прослідковується тенденція до загального зростання обсягу цих пільг - у 2011 році сума пільг зі сплати податку на прибуток виросла у порівнянні з 2010 роком в 7,3 рази і склала 15,4 млрд. гривень, а зі сплати ПДВ – на 22%, склавши 41,3 млрд. гривень.

В секторальному розрізі найбільші обсяги всіх пільг (податок на прибуток, ПДВ та інші податки), за даними 2011 року припадають на сільське господарство (11,3 млрд. гривень), харчову промисловість (2,5 млрд. гривень), торгівлю (4,5 млрд. гривень) та транспорт (5,6 млрд. гривень).

 

Джерело: ТВі

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...