RSS

Нацбанк придумав, як заробити на валютних заощадженнях українців

2012-09-21 10:49:00
Нацбанк придумав, як заробити на валютних заощадженнях українців -

Національний банк України може у будь-який час обмежити громадян у використанні готівки.

Народні депутати надали йому право вирішувати, за що українцям розраховуватись живими грошима, за що - карткою.

Яких товарів готівкове обмеження стосуватиметься, йдеться у сюжеті ТСН.

Ініціатива обмежити громадян у можливості розраховуватися живими грошима належить особисто голові Нацбанку Сергію Арбузову.

Він - автор законопроекту, який Верховна Рада оперативно ухвалила на єдиному цього тижня засіданні.

Втім, у самому НБУ запевняють, що наразі не вирішили, яку конкретно межу для готівкових розрахунків встановити. І навіть не кажуть, коли таке обмеження застосують. "Цей закон дає право Національному банку в разі зміни економічної ситуації, в разі потреби, яка виникає в державі, встановлювати граничну суму розрахунків для фізичних осіб. Не було такого на моїй пам'яті, що ми прокинулися, а висить обмеження, якого ми не чекали. Я більш ніж впевнена, що це обмеження перед тим, як вводитися, буде обговорене", - запевняє директор департаменту платіжних систем НБУ Наталія Синявська.

В НБУ обіцяють, що обмеження стосуватиметься великих придбань - нерухомості, дорогих машин та коштовностей. На ринку житла вже багато років котується саме готівка, до того ж, у міцній валюті. Торік 95 % квартир в Україні продали за долари.

Якщо ж доведеться продавати нерухомість через банківські рахунки, схема буде така. Покупець іде в банк, обмінює свої заощадження на гривні, бо розраховуватися можна лише у національній валюті, і відкриває рахунок, кошти з якого переводить продавцеві. Продавець знімає гривні зі свого рахунку і, найпевніше, знову обмінює її на долари чи євро. При цьому обоє втрачають на обмінному курсі та сплачують за банківські послуги.

Такий закон НБУ пропонував ще 5 років тому, але тоді побоялися людського обурення - розповідає колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко. Адже він дасть банкам можливість швидко заробити. Головне, щоб накопичений ресурс вони використали з користю, зокрема, й для клієнтів.

"Гроші, які зараз знаходяться поза банківською системою, а це більше 200 мільярдів гривень, перемістяться на рахунки банків, і вони будуть недорогими, майже безкоштовними. Тобто, це буде безкоштовний сталий ресурс комерційних банків, які вони з часом можуть перетворити в кредити", - вважає Савченко.

Втім, довіра до банків така невисока, що закон про обмеження розрахунків готівкою, прогнозують експерти, навряд чи застосують до прийдешніх парламентських виборів.
 



Джерело: ТСН

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...