RSS

Як стати блогером?

2021-11-16 14:04:00
Як стати блогером? -
 
 
Які типи блогерів бувають
 
Мікроінфлюєнсери з аудиторією менше 100 000 осіб. Про те, що просування таких блогерів веде до більш ефективних результатів, говорять уже кілька років. Як правило, компанії звертаються до таких блогів, коли необхідно достукатися до вузької аудиторії і максимально надати продукт.
 
Макроінфлюєнсери – блоги з аудиторією від 100 000 до 1 000 000 користувачів. Вони отримують більш високі охоплення та залучають різнопланову аудиторію з різними віковими, географічними та соціальними характеристиками.
 
Блогери-мільйонники - назва говорить сама за себе. Аудиторія таких блогів – понад 1 млн користувачів. Бренди часто обирають таких блогерів як амбасадорів. Про результативність реклами у блогерів-мільйонників часто сперечаються. Як правило, публікації та інтеграції з ними спрямовані на підвищення знання про бренд та формування іміджу.
 
 
 
Що потрібно вміти робити:
 
Обробляти фото
Знімати відео
Писати тексти
Знати основні інструменти та алгоритми просування у соціальних мережах
Вміти побудувати власний бренд
Стануть в нагоді і базові знання психології, досвід, начитаність, здатність вести діалог і домовлятися.
 
 
 
Основні формати:
 
Вибір залежить від того, які види контенту ви любите і готові створювати: відео, тексти, фото.
 
Відеоблоги
 
Один із найпопулярніших майданчиків – це YouTube. Ще 10 років тому вимоги до якості відео були не такими високими. Багато блогерів починали знімати свої ролики на веб-камеру. Зараз глядачі чекають якісного контенту не тільки в плані змісту, а й у технічному плані. Над великими каналами працюють цілі команди з операторів, режисерів, постановників, редакторів гримерів та інших фахівців. Тому для того, щоб почати вести відеоблог, знадобляться досить серйозні вкладення в обладнання та час на обробку та якісний монтаж відео.
 
 
Текстові блоги
 
Засновником текстових блогів можна вважати «Живий журнал». Зараз цей майданчик не такий популярний серед читачів і самих блогерів, тому текстовий контент більшою мірою перейшов до Instagram. Обмеження у 2000 символів можна обходити за допомогою завантаження фото з продовженням тексту до галереї.
 
Для текстового контенту активно використовується Telegram. Створити канал там може кожен користувач. З плюсів: на даний момент це один із небагатьох майданчиків, контент якого розподіляється без допомоги алгоритмів. Тобто, якщо користувач підписався на ваш канал, то він бачитиме всі ваші публікації.
 
Якщо ж хочеться публікувати пости довше, можна завести власний сайт. Однак у цьому випадку на його створення, оформлення та просування піде більше часу та бюджету.
 
 
Фотоблог
 
Безперечний лідер тут – це Інстаграм. Зараз майданчик включає різні інструменти для роботи з відео і текстом. Однак спочатку Instagram замислювався як додаток для обміну фотографіями. Візуальна складова – важливий момент для просування сторінки, тому на обробку фото варто звернути особливу увагу. Для оформлення важливо знайти свій власний стиль публікацій, поєднання кольорів, фільтри, а також в цілому визначити основну тематику фото. Ще один майданчик для публікації візуального контенту – це Pinterest. Тут, як і в будь-якій соцмережі, можна лайкати публікації, ділитися ними, додавати до себе в друзі авторів. Якщо в більшості соціальних мереж пост «живе» лише кілька днів, то в Пінтересті він може користуватися популярністю кілька місяців або навіть кілька років.
 
 
Блог у соцмережах
 
Для тематичних блогів добре підійдуть спільноти та сторінки у Facebook . Серед переваг такого формату – можливості просування. Ви можете легко запустити таргетовану рекламу і залучити велику аудиторію.
 
Способи заробітку
 
Партнерські програми
 
Працювати з компаніями можна як безпосередньо, так і через спеціальні майданчики. Безпосередньо компанії часто звертаються до вже досить розкручених блогерів. Для початківців хорошим варіантом буде підключення до партнерських програм. Вони об'єднують у собі сотні інтернет-магазинів та мільйони товарів. Так що ви можете рекламувати саме ті, які підходять для тематики вашого блогу. Наприклад, зробити добірку товарів та опублікувати реферальні посилання на них.
 
Партнерські мережі бувають тематичними та включають компанії лише одного напряму, наприклад, туризм.
 
 
 
Продаж розкрученого блогу
 
Непоодинока історія, коли розкручену сторінку або канал виставляють на продаж. Покупець отримує готову лояльну аудиторію, а власник сторінки – непогані гроші.
 
 
 
Підключення контекстної реклами
 
Це добрий варіант для текстових блогів. Ви можете підключитися до контекстно-медійної мережі Google. У певному місці статті чи сайту розміщується спеціальний код, де відвідувачам демонструватиметься той чи інший продукт. Оголошення будуть підбиратися автоматично залежно від інтересів користувача, а також тематики майданчика.
 
Відеореклама
 
Це можуть бути рекламні ролики на сторінці сайту (наприклад, усередині статті), а також підключення монетизації каналу на YouTube. Ви зможете отримувати дохід від різних типів оголошень, які відображаються у ваших відео.
 
Також YouTube пропонує блогерам наступні варіанти заробітку:
 
Спонсорство. Передплатники вашого каналу вносять щомісяця певну суму, а ви надаєте їм додатковий контент та бонуси.
 
Розділ із сувенірною продукцією. Глядачі зможуть купувати ваші сувеніри просто на сторінках перегляду відео.
 
Суперчати та суперстікери. Можливість глядачів залишати платні коментарі, у тому числі з анімованими зображеннями, під час перегляду трансляцій.
 
YouTube Premium. YouTube перераховує частину доходу від платної підписки, коли користувачі, які її оформили, дивляться ролики.
 
Замовні статті
 
Це можуть бути пости на замовлення компаній, які хочуть просунути свій продукт. Представники бренду надсилають пропозицію і зразкове ТЗ: що саме потрібно розповісти про продукт. Найкраще, якщо матеріал створює сам блогер. Тоді публікація виглядає максимально природно, і аудиторія не має запитань чи невдоволення. В ідеалі – наголошувати, що пост містить рекламу.
 
Брендування
 
Максимально відкрита реклама у блозі. Брендування може бути виконане як спеціального оформлення блогу фірмовими кольорами і зображеннями компанії-партнера, так і просто у вигляді фото з продуктом. Наприклад, в Інстаграмі є спеціальна позначка – «Спонсор публікації». Їй відзначаються пости, які створені за домовленістю із брендом.
 
Торгівля посиланнями
 
Це можуть бути посилання на згадані в тексті або відео бренди. Як правило, вони ведуть на сторінку рекламодавця, де користувач може замовити товар, послуги, взяти участь в акції тощо.
 
Продаж своїх товарів
 
Якщо блогер став досить популярним в інтернет-середовищі, то це означає, що він вже має лояльну аудиторію. У такому разі запустити продаж власних товарів набагато легше. Як правило, тематика товарів тісно пов'язана із тематикою блогу. Наприклад, б'юті-блогери займаються продажем наборів косметики (б'юті-бокси), книжкові блогери – книжкові бокси. Блогери-мистецтвознавці продають свої курси чи спеціальні видання (арт-блокноти, книги) тощо.
 
Продаж своїх послуг
 
За такою ж схемою діють і блогери, які можуть запропонувати передплатникам свою допомогу. Наприклад, розбір гардеробу чи шопінг-супровід у популярного стиліста, макіяж чи курси від популярного візажиста. Онлайн-консультації, розробка дизайну, продаж авторських турів – все це дає блогерам додатковий дохід.
 
Прес-тури
 
Вони можуть оплачуватись додатково або покривати витрати лише на переліт, проживання та саму програму туру. З блогерами обговорюються умови подорожі. Наприклад, компанії можуть попросити зробити фото та відеоблог з поїздки, щоб розповісти передплатникам докладніше про історію бренду та процес створення продуктів.
 
 
Популярні сфери
 
У соцмережах можна знайти блог практично на будь-яку тему. Однак є ТОП-напрямків, які є найбільш популярними.
 
Бьюті-блогери
 
Розпакування, огляди, приклади макіяжів, поради щодо догляду – це основний контент такого напрямку. Для діючих візажистів та косметологів б'юті-блоги також виступають у ролі бізнес-сторінки або навіть у ролі аналога особистого сайту. Тут можна викласти портфоліо, прайс-лист, відгуки, інформацію про послуги.
 
 
 
Travel-блогери
 
Без початкових вкладень у подорожі тут не обійтись. Перш ніж на вас звернуть увагу великі готелі, туристичні оператори та інші представники сфери турбізнесу, необхідно зарекомендувати себе як експерти. Важливо знайти і свій власний стиль блогу: чи це будуть корисні поради або, може, наголос на візуальній частині.
 
Мабуть, один із найяскравіших прикладів – це блог в Інстаграм #FollowMe («Йди за мною») Мурада та Наталії Осман. Нині вони розвивають свої власні проекти та співпрацюють із відомими брендами.
 
 
 
Книгоблогери
 
На таких сторінках можна знайти огляди та короткі змісти творів, добірки книг та просто
атмосферні фотографії. Часто книжкові блогери співпрацюють із інтернет-магазинами чи видавництвами. Наприклад, Видавництво «МІФ» співпрацює з блогерами від 20 000 передплатників, а також пропонує пройти безкоштовний курс «Школа книжкового блогера».
 
 
 
Fashion-блогери
 
Друкарські журнали вже не користуються такою популярністю як раніше, а редактори глянсових журналів більше не сприймаються як єдині експерти у сфері моди. Так що fashion-блоги можна розглядати як альтернативу глянцю. Сюди можна віднести стріт-стайл блогерів, а також профілі стилістів та канали з новинами зі світу моди.
 
 
 
Food-блогери
 
Тут зустрічаються рецепти, огляди сервісів доставки їжі, відгуки про кафе та ресторани та просто красиві фотографії їжі.
 
 
 
Фітнес-блогери
 
Спорт завжди у моді. Не у кожного користувача є можливість і час ходити до спортзалу, тому відеотренування вдома – це оптимальне рішення. Для фітнес-блогерів це можливість отримати лояльну аудиторію. Основні теми – це самі тренування, поради з харчування, огляди фітнес-тренажерів, спортивного одягу та інших фітнес-аксесуарів. Що стосується монетизації таких блогів, то можна запускати власні платні програми тренувань, співпрацювати зі спортивними брендами чи сервісами з харчування тощо.
 
 
Відповіді на найчастіші запитання
 
Чи є якісь вікові межі для того, щоб стати блогером?
 
Якщо ще 10 років тому блогінг сприймався як заняття для молодих, то сьогодні ця думка абсолютно застаріла. Серед fashion-блогерів можна часто зустріти жінок 60+. На YouTube дуже популярні дитячі канали із блогерами-дітьми. Безумовно, зйомкою, монтажем і просуванням каналу в цьому випадку займаються дорослі.
 
Де знаходити ідеї для відео/фото/постів?
 
Тематичні портали, Pinterest, останні новини та актуальні події, фільми, музика, книги – все це допоможе у пошуку ідей та в розробці контент-плану. Підпишіться на основні канали та сторінки тематичних медіа, відстежуйте публікації своїх «конкурентів» чи блогерів подібної тематики. Також цікавтеся передплатників, на який контент вони чекають на вашій сторінці. Коли блог стає популярним, то у коментарях до постів можна знайти ідеї на кілька тижнів уперед.
 
Чи можна вважати себе блогером, якщо у профілі 100 передплатників?
 
Теоретично, так. У соцмережах ми ділимося з іншими корисними даними, своїми думками, фото. Отримуємо зворотний зв'язок. Однак якщо розглядати блогінг з професійної та комерційної точки зору, то блогером вважається фахівець, який отримує прибуток за свою роботу.
 
Чи навчають на блогерів?
 
Звичайно, в університетах ви не знайдете навчальних програм, присвячених веденню блогу. Однак онлайн-школи пропонують курси з просування Інстаграма, ведення YouTube-каналу, написання текстів та інших напрямків, необхідних для розвитку блогу. Багато успішних інфлюенсерів відкривають свої курси або проводять вебінари, присвячені просуванню в соціальних мережах. У будь-якому випадку навчання блогерству – це на 90% самостійна робота. І знайти успішні тактики можна лише методом спроб та помилок.
 
 
План дій
 
Якщо ви твердо вирішили стати блогером, то приблизний план, з чого можна почати свою роботу.
 
Поставити мету
Навіщо вам потрібний блог. Чи розглядаєте його як засіб для основного заробітку або просто хобі. Скільки передплатників ви хочете залучити та який результат ви хочете отримати. Все це важливо визначити на початковому етапі. Багато блогерів починали ведення своїх каналів як хобі, і коли бачили віддачу та інтерес публіки, то робили це своєю основною роботою.
 
Вибрати тематику
Зовсім не обов'язково присвячувати блог тільки моді, їжі, книгам та іншим вузьким напрямкам. Ви можете спробувати себе як лайфстайл-блогер. Діліться нотатками, спостереженнями, цікавими подіями з життя. Поступово ви зрозумієте, як контент знаходить відгук у аудиторії.
 
Визначитись із майданчиком
Для цього поміркуйте над форматом. Що вам ближче: писати тексти, знімати відео чи робити фото. Або, можливо, ви хочете поєднувати ці три формати. Якщо так, то тут оптимальний варіант – Інстаграм. Текстові блоги на власних сайтах або на майданчиках типу ЖЖ не користуються популярністю. Тому якщо ви хочете зосередитися тільки на текстах, є сенс дивитися у бік власного Телеграм-каналу. З відеоблогом відповідь очевидна – YouTube. Нерідко блогери розвивають одразу кілька каналів. Наприклад, основним вважають YouTube, але в Інстаграмі діляться своїми думками, а також періодично розміщують рекламні пости.
 
Скласти контент-план
Чим більш розкручений блог, тим більше очікувань у публіки. У тому числі це стосується виходів відео/постів. Для зручності багато блогерів дотримуються розкладу та вказують дні виходу нового матеріалу. Щоб усе було під контролем, потрібно продумати контент як мінімум на кілька тижнів уперед. Не завжди є натхнення чи можливість писати текст чи знімати новий матеріал. Саме тому корисно мати у запасі готові відео, тексти та фото.
Обов'язково записуйте всі ідеї та запити своїх передплатників. Контент-план можна оформити у вигляді таблиці в Google Dox. До неї додайте такі пункти:
 
тема;
дата та час розміщення;
короткий опис;
формат (сториз, фото, пост у стрічку, відео);
Примітки.
 
Розпочати створення блогу
Зареєструйте обліковий запис і опублікуйте свій перший матеріал. Попросіть ваших друзів та родичів передплатити канал/сторінку. Поступово заповнюйте їх контентом. І як тільки у вас буде хоча б 10-15 матеріалів, можна приступати до розкручування.
 
 
Порада
 
Слідкуйте за будь-якими нововведеннями в соцмережах. Підпишіться на офіційні блоґи рекламних майданчиків. В ідеалі вивчити корисні матеріали, які розміщують соціальні мережі на своїх офіційних сайтах. Facebook, ВКонтакте, а також інші майданчики мають спеціальні онлайн-курси, гайди, чек-листи та корисні статті, які допоможуть розібратися з інструментами, а також допоможуть у просуванні сторінки або каналу.
 
 
Висновок
 
Бути блогером – це не найпростіша робота, як здається з першого погляду. Щоб досягти результатів тут, як і в будь-якій сфері, доведеться вкласти багато часу та сил. Однозначної та точної відповіді на запитання «Як стати успішним блогером», на жаль, немає. Корисно знати фішки для просування в Instagram або YouTube, а також можливості та інструменти різних майданчиків. Однак ще важливіше – виробити свій стиль, публікувати цікавий контент та якісно його репрезентувати.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...