RSS

Вчені довели, що вовки розумніші за собак

2017-09-21 18:44:00
Вчені довели, що вовки розумніші за собак -

 

Віденські вчені провели дослідження, які показали, що вовки розумніші за собак та розуміють зв'язок між причиною та наслідком, а собаки - ні

Figure 3

Про це повідомляє Scientific Reports.

Вчені з Центру вивчення вовків Віденського ветеринарного інституту суспільства Макса Планка провели дослідження, в рамках яких взяли 12 вовків, 14 собак з бродячої зграї, 12 домашніх собак і провели з ними серію експериментів, у яких тварин перевіряли на кмітливість трьома різними способами.

Використовували дві коробки: в одній лежали ласощі, щільно загорнуті в пластик так, щоб вовки й собаки не почули запаху, друга коробка була порожньою. 

У першому експерименті перевіряли здатність тварин розуміти вказівки людей: чоловік показував на потрібну коробку, дивлячись тваринам в очі, і намагався її відкрити.

У другому експерименті людина тільки виявляла інтерес до потрібної коробки, не дивлячись на звірів. У третьому людини не було, зате коробки рухалися так, щоб за звуком можна було зрозуміти, чи є щось всередині, чи ні.

"Комунікативні та поведінкові підказки від людини чудово розуміли і собаки, і вовки. Коли ж справа дійшла до ситуації, в якій потрібно було зробити висновок на основі спостережень, вовки виявилися кмітливішими: вони, на відміну від собак, явно розуміли зв'язок між шумом і наповненням коробки", — йдеться в статті.

Зазначається, що ці експерименти ставлять під сумнів припущення про те, що в ході одомашнювання собаки навчились краще, ніж їхні дикі родичі, розуміти сигнали людини.

"В природі вовкам доводиться покладатись на власні спостереження і кмітливість, а собакам, яких годує людина, це не потрібно; можливо, в ході доместифікації собаки втратили здатність розуміти зв'язок між причиною і наслідком. У той же час здатність до комунікації з людиною, можливо, є і у вовків, і у собак, і одомашнення не зіграло великої ролі в її розвитку", — прокоментував результати один з авторів дослідження Джуліан Брауера.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...