RSS

Традиційні професії незабаром зникнуть

2017-04-25 14:35:00
Традиційні професії незабаром зникнуть -

Вже в найближчому майбутньому професії в звичайному розумінні зникнуть, а на ринку праці цінуватимуть насамперед вузькоспеціальні навички, вважають фахівці.

Жан-Філіп Мішель, консультант з питань кар'єри з Торонто, ніколи не використовує слово "професія", коли працює з випускниками шкіл. Він також ніколи не намагається з'ясувати, ким бажають стати його юні клієнти.

Поняття "вибір професії" для нього не існує, принаймні в традиційному сенсі.

Замість того, щоб допомагати школярам визначитися з майбутнім фахом, обрати, скажімо, роботу архітектора чи інженера, він підходить з іншого боку, з'ясовуючи, які навички вони хотіли би здобути.

Отже, замість того, щоб казати "Я хочу стати лікарем", він спонукає майбутніх студентів говорити про конкретну мету, наприклад, "Я хочу навчитись застосовувати емпатію у медичних цілях".

Можливо, це звучить трохи дивно, але саме такі словесні формулювання допомагають визначити конкретні професійні завдання. І досить часто вони не обмежуватимуться однією професією.

Якщо ви точно знаєте, які навички прагнете опанувати, ваш професійний розвиток стане більш цілеспрямованим і, вочевидь, принесе більше задоволення. Це, скоріше за все, буде не одна посада, а низка проектів, в яких ви поступово зможете реалізувати себе.

Мета такого підходу - підготувати майбутніх фахівців до нового типу кар'єри. Тепер замість роботи в одній компанії на певній посаді вона передбачатиме численні проекти, спрямовані на формування вузькопрофесійних і добре оплачуваних навичок.

Розробка конкретних цілей допомагає підліткам налаштуватися на так звану "кар'єру портфоліо", яка складатиметься з дещо розрізнених проектів або різних ролей у рамках однієї посади. Саме такий тип професійного розвитку, вочевидь, стане найбільш поширеним у наступному десятилітті.

"Їм доведеться обрати більш вузьку фахову галузь, ніж було раніше", - додає Жан-Філіп Мішель.

Зміна традиційної кар'єри

Футурологи та кадрові фахівці прогнозують, що наше професійне життя вже в найближчому майбутньому складатиметься з одночасного виконання кількох довгострокових проектів або завдань.

"Ми постійно додаватимемо до свого резюме нові навички. Так будемо конкурентоспроможними на ринку праці", - каже Джин Майстер, співавторка дослідження "Робоче місце майбутнього" (The Future Workplace Experience).

Штатний фрилансер

Ідея кар'єрного розвитку за принципом "портфоліо навичок" виникла ще у 1980-ті, але до недавнього часу існувала радше в теорії. Брак технологій не дозволяв оперативно дізнаватись про нові можливості і актуальні на ринку професійні навички, зазначає Майстер.

Тепер ситуація кардинально змінилась - новітні технології відкрили можливості для економіки вільного заробітку (gig economy), тобто тимчасових фрилансерських проектів за моделлю таких компаній, як Uber, Instacart або TaskRabbit.

Цю тенденцію підхоплюють й компанії з традиційною організацією, які пропонують своїм співробітникам участь у фрилансерських проектах.

Наприклад, технологічний гігант Cisco і компанія MasterCard уже впроваджують так звані "платформи внутрішньої мобільності", які дозволяють їхнім співробітникам брати участь у різноманітних проектах компанії, не обмежуючись функціями своєї посади.

Замість постійної роботи в одному відділі, працівникам пропонують обрати наступний проект на основі їхніх навичок або навичок, які вони хочуть розвинути. Це може передбачати роботу в іншому відділі компанії. Хоча фінансову ефективність цього підходу ще належить вирахувати, компанії в цілому задоволені результатами інновацій.

Готовність до змін

Втім, постійне перестрибування з проекту на проект має свої недоліки, кажуть експерти. Вам може бракувати чіткого розуміння шляху до успіху. Коли ви не отримуєте підвищення, а назва вашої посади так і залишається тією самою, важко відчувати своє професійне зростання, навіть якщо ви й берете участь у різних проектах, каже Жан-Філіп Мішель.

Більше того, наша професія певною мірою визначає, ким ми є. А яким чином вплине на нашу ідентичність кар'єра від проекту до проекту?

До того ж, у людей завжди існує певна інертність щодо радикальних нововведень. І змінити традиційне уявлення про те, як має розвиватися кар'єра, може бути досить важко.

"Головною умовою змін, - підсумовує Майстер, - як і завжди, є психологічна готовність до них".

За матеріалами BBC Capital.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...