RSS

Що варто і не варто знати про каву

2018-02-04 16:33:00
Що варто і не варто знати про каву -

Прокидаючись зранку, більшість людей одразу думає про чашечку ароматної кави, яка допоможе їм збадьоритись і остаточно прокинутись. За деякими оцінками експертів, каву ввжажають другим на Землі напоєм після води. Чим же вона заслужила таку увагу?

Можна знайти безліч статей, в тому числі наукових, про переваги та недоліки кави. Загальновідомий факт: кава бадьорить і поліпшує настрій, оскільки містить кофеїн та теобромін - психостимулятори. Кров відносить їх до мозку, і виникає збудження нейронів - так зване "відчуття щастя".

Дослідження показують, що кава допомагає при мігренях, запобігає виникненню хвороб Паркінсона та Альцгеймера, діабету, знижує ризик розвитку цирозу печінки, раку грудей, запобігає самогубствам. Також багато хто стверджує, що кава допомагає долати депресію.Результат пошуку зображень за запитом

Серед недоліків дії кави- підвищення артеріального тиску, перешкоджання засвоєнню заліза, погіршує здатність нирок утримувати важливі мінерали.

На судинну систему кава впливає радше добре, ніж погано - покращує мікроциркуляцію в тканинах.

У великих кількостях, щоправла, кава може викликати залежність, але навіть лікарі кажуть, що 2-3 чашки в день не зашкодять здоров'ю, а навіть подовжать тривалість життя.

Найпопулярніша легенда з тисяч відомих про походження кави звучить так:

"Розкішні величні гори далекої спекотної Ефіопії дарували молодому пастуху Калдиму багато вражень і приводів подумати про велич і силу впливу на людину природи. Якось він помітив, переганяючи своїх кіз на нові чагарники, що вони із задоволенням поїдають ягоди дикого чагарнику, а після цього проявляють невластиву їм спритність: граються з потроєною силою, весело скачуть до самого вечора і бекають ночами. Пастух вирішив і сам спробувати плоди невідомого дерева. З червоних ягід він приготував відвар і, випивши його, помітив, що втома пройшла, а настрій поліпшився.

Про своє відкриття молодий пастух розповів настоятелю місцевого монастиря. Той відчув дію напою на собі й виявив, що відвар з листя і ягід загадкового дерева чудово знімає втому, проганяє нудьгу і додає бадьорості. Щоб монахи старанніше молилися ночами, імам наказав їм щодня пити це зілля. Спочатку монахи вимочували ягоди в воді, а потім навчилися їх сушити і смажити на вогні."

Існує дуже багато видів і способів приготувань кави, тому кожен зможе знайти ідеальний варіант для себе:

  • Еспресо романо або кафезінхо - традиційний еспресо, що подається з лимонною скоринкою. Готується з сортів Molinari Classico, Arcaffe Gorgona, Lavazza Crema Aroma.
  • Американо - кава еспресо, розведена гарячою водою в співвідношенні 1: 2 або 1: 3.
  • Доп (італ. подвійний) - подвійний еспресо. Тобто еспресо, який готується з подвоєною кількістю меленої кави, обсяг його теж подвійний. Має насичений аромат і смак.
  • Еспрессо маккіато - це кава з додаванням 15 мл збитого молока, яким злегка підфарбовується пінка. Готується з сортів La Semeuse Versailes і Arcaffe Mokacrema. Маккіато - напій, що отримується при особливому змішуванні молока, молочної пінки і кави еспресо. Співвідношення еспресо в маккіато до молока становить 1 до 3. Найчастіше подають у високому стакані з трубочкою, шари не перемішують. Різні присипки і сиропи вітається, але не є обов'язковими.
  • Кава по-віденськи - еспресо зі збитими вершками, посипаний зверху спеціями (ваніллю, корицею, мускатним горіхом, апельсиновою цедрою за смаком) і тертим шоколадом.
  • Коретто - еспресо з алкоголем. Для приготування 2 порцій кави необхідно 2 ст. л. кави дрібномеленої і 40 мл лікеру Самбука.
  • Лате - кавовий коктейль з еспресо і молока з піною 1: 2. Для аромату до лате можна додати різноманітні сиропи.
  • Еспресо тацца д'Оро або кін панна - замість спіненого молока в каву додають збиті вершки. Для приготування цього напою рекомендуються сорти Danesi Cold і Arcaffe Roma.
  • Рістретто - еспресо, який готується в меншому обсязі води. Він найбільш бадьорить і найбільш концентрований. Пити його слід без додавання цукру. Кофеїну містить менше, ніж еспресо. Вважається справжньою італійською кавою і перекладається як «швидкий». Подають рістретто в чашці для еспресо зі склянкою холодної води. Перед першим ковтком кави робиться кілька ковтків води. Таким чином запобігає зневоднення організму і омиваються смакові рецептори.
  • Торре - велика порція еспресо, прикрашена зверху молочною шапкою. «Torre» в перекладі з італійської означає «вежа». Молочна піна має більш суху і щільну структуру, на відміну від капучино, і добре тримає форму. Подається в чашці для капучино.
  • Існують й інші види еспресо: пряний - з корицею, анісом або кардамоном, мокко - з какао і шоколадним сиропом, кава-глясе - з охолодженим молоком, морозивом і тертим шоколадом, капучино (еспресо з шапочкою з спіненого молока), кава по-варшавськи та ін.

 Насолоджуйтеся цим чудовим напоєм, але не забувайте дотримуватися міри. Як сказав Вінстон Черчилль:  «Кава — напій дуже особистий. Його, як і коньяк, не можна пити кружками».

Джерело інформації - https://espreso.tv/

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...