RSS

Сергій Лещенко:Кишенькова Генпрокуратура президента. Столярчук і департамент Кононенко-Грановського

2016-04-12 09:44:00
Сергій Лещенко:Кишенькова Генпрокуратура президента. Столярчук і департамент Кононенко-Грановського -
Фаворит на пост генпрокурора Юрій Столярчук має важливу для цього якістю - лояльністю президенту Порошенко. В останні місяці в структурі очолюваного ним Головного слідчого управління Генпрокуратури створили "кишенькове" підрозділ Банкової, яке спеціалізується на вирішенні політично делікатних питань.
 
Рік тому після затвердження генпрокурором Віктор Шокін призначив на пост свого заступника Юрія Столярчука, який був відомий тим, що багато років тому розслідував справу Гонгадзе, але звільнився з прокуратури в лютому 2004 року.
 
І ось в 2015 році відбулося повернення Столярчука як людини Шокіна на ключову посаду. Він отримав посаду заступника, відповідального за слідство Генпрокуратури.
 
Крім кураторства над Головним слідчим управлінням, Столярчук в прокуратурі Шокіна особисто займався кримінальною справою, про яку мало відомо широкому загалу - але в якому президент Петро Порошенко мав свій інтерес. Це справа компанії "Нафтогазвидобування" - приватного підприємства, яке видобуває на свердловинах в Полтавській області. Колись дуже давно, в 2000-х роках Порошенко був партнером депутата-соціаліста Миколи Рудьковського в "Нафтогазвидобування", але за часів Кучми позбувся активу, а замість нього частку в бізнесі Рудьковського отримав Нестор Шуфрич, підкріплений "дахом" Віктора Медведчука.
 
Але через якийсь час Рудьковський і Шуфрич теж посварилися, а мирити сторони взявся Ринат Ахметов, який купив контрольний пакет акцій. Таким чином, через роки в структурі бізнесу все перетасувати, а частка Порошенко була остаточно перепродана.
 
Після перемоги Порошенко стався арешт одного з кримінальних авторитетів на прізвисько "Молдован", який надавав Рудьковському "дах". Був також знайдений колишній директор компанії Олег Семінський. Він стверджує, що кілька років утримувався в підвалі під Київській області, прикутий наручниками до батареї. Було порушено кримінальну справу проти голови Апеляційного суду Києва Чернушенка, який не тільки "хімічив" в суді при розподілі справ, але і займав сторону Ахметова в конфлікті навколо "Нафтогазвидобування".
 
У підсумку, як завжди буває, продукт роботи слідства став розмінною монетою в понятійному суперечці верховних вершителів. Ця кримінальна справа значно посилило позиції президента в переговорах з Ахметовим. Яким чином глава держави і олігарх владнали суперечку - і владнали остаточно чи - достеменно невідомо. Але команда на чолі з Столярчук, що розслідувала історію "Нафтогазвидобування", отримала величезну довіру у Порошенка.
 
До слідчої групи, якій довірили справу "Нафтогазвидобування", входить також слідчий Дмитро Сус.
 
Його можна вважати особливо довіреною виконавцем. І сьогодні йому доручають справи проти осіб, які стали кісткою в горлі для Шокіна і Порошенко. Так, саме Сус влітку минулого року порушив кримінальне провадження проти людей тисне Сакварелідзе, що викривали "діамантових прокурорів". Саме Сус веде зараз справа по квартирах колишнього заступника генпрокурора Віталія Касько. Саме Сус в останні дні займається всією командою Сакварелідзе, яку "розривають" після звільнення грузинського прокурора.
 
І якийсь час назад Шокін разом з підручними вирішили, що для більш ефективного виконання поставлених зверху завдань необхідно створити окремий підрозділ у структурі Генпрокуратури. Воно з'явилося в лютому 2016 року і отримало назву "Департамент розслідувань у сфері держслужби і держвласності". У народі - департамент "Кононенко-Грановського" по імені двох депутатів з найближчого оточення президента, які є його "кураторами".
 
Департамент увійшов до Головного слідчого управління Генпрокуратури, куратором якого як заступник генпрокурора став ... правильно, Столярчук. А підтвердженням особливої ​​довіри з боку Порошенка став той факт, що одним з керівників "Департаменту Кононенко-Грановського" в якості заступника став той самий Дмитро Сус.
 
Історія виникнення цього підрозділу є дивною: він був створений практично блискавично. У ньому передбачена 51 посаду. Для потреб цього департаменту миттєво було виділено окрему будівлю на вулиці Петлюри - колишня транспортна прокуратура.
 
Для порівняння - слідчі Управління спеціальних розслідувань, яке веде справи за злочинами на Майдані, місяцями не можуть отримати додаткові кабінети, не кажучи про те, щоб їм створили додаткові вакансії - і розвантажили тих, хто працюють вдень і вночі.
 
"Наглядати" за Департаментом розслідувань у сфері держслужби і держвласності називають народного депутата Олександра Грановського - юриста, який близький до Ігоря Кононенко і який був замішаний в корпоративному конфлікті навколо торгового центру Sky Mall з естонським інвестором і компанією Dragon Capital.
 
Свідки стверджують, що Грановський разом зі своїм помічником регулярно присутній на нарадах ... в кабінеті заступника генпрокурора Столярчука, де також присутні слідчі прокуратури.
 
За словами інсайдерів, співробітників в це управління "Кононенко-Грановського" набирають по принципам особистої відданості. Від претендентів вимагають тримати всю інформацію в секреті, не ділитися нею навіть всередині Генпрокуратури, а про будь-яких контактах повідомляти вищестоящому керівнику. Також претендентам нібито обіцяна доплата в конвертах як компенсація за лояльність.
 
Одне з перших справ, яке відкрив департамент Кононенко-Грановського, стала кримінальна справа проти "Центру протидії корупції", який очолюють Віталій Шабунін та Дарія Каленюк. Столярчук, який є куратором цього департаменту, договорився до того, що запропонував допитати в рамках цього виробництва ... посла США Джеффрі пайеттах, що суперечить міжнародним конвенціям. У своєму завзятті це можна порівняти хіба що з листами Рената Кузьміна президенту США Бараку Обамі, з якого сміявся весь юридичним світ за часів Януковича. В останні дні Столярчук непублічно намагається зам'яти скандал, направивши вибачення пайеттах.
 
Сам факт появи такого "Департаменту" викликав настороженість, оскільки сфера розслідування збігається з Національний антикорупційним бюро, якому Шокінзапретіл передавати справи.
 
На цьому тлі циркулюють чутки про те, що головна мета - це дискредитація НАБУ з тим, щоб пізніше передати цю структуру в підпорядкування Державного бюро розслідувань, яке тільки створюється, але яке буде більш підконтрольний владі. Тут можна нагадати, що президент Порошенко виступив проти надання НАБУ права на свою "прослушку" - що, в свою чергу, підриває інституційну спроможність антикорупційного бюро.
 
На сьогоднішній день провал боротьби з корупцією стало головною проблемою для президента Порошенко в діалозі з європейськими та американськими лідерами, від яких залежить виділення фінансової допомоги Україні. За інформацією джерел, під час переговорів з віце-президентом США Джо Байденом останній прямо пов'язав - матеріальна підтримка України можлива тільки після початку боротьби з корупцією та реформи Генпрокуратури.
 
Фактично, умови були озвучені в редакторській статті найвпливовішою газети світу New York Times. Правда, реакція Порошенко на критику може шокувати - статтю за підписом редакційної ради найвпливовішою газети світу New York Times президент України назвав проявом "гібридної війни". Тим самим в черговий раз підтвердивши відсутність політичної волі боротися з корупцією. Що загрожує не просто політичною кризою, а й народними хвилюваннями.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...