RSS

Презентовано Хомо Лонгі - давнього предка сучасної людини

2021-06-29 12:33:00
Презентовано Хомо Лонгі - давнього предка сучасної людини -
 
Скам'янілість, відома як «харбінський череп» - за місцем знахідки в Харбіні, столиці провінції Хейлунцзян, де її виявили в 1933 році, має дуже драматичну історію.
 
Китайський солдат, який потрапив в полон до японців, виявив його під час будівництва мосту в місті Харбіні. Будучи досить освіченим і розуміючи важливість знахідки, він загорнув її в тканину і сховав у колодязі. Однак подальші події в Китаї змусили його забути про цей епізод.
 
На щастя для науки, солдат опинився довгожителем, в 2017 році згадав про знахідку і розповів про неї. Череп був вдруге знайдений і переданий в музей Хебейського геологічного університету для докладного вивчення.
 
Першим припущенням було те, що знахідка являє собою дивно збережений череп Гейдельберзької людини (Homo heidelbergensis). Однак її докладне вивчення, розпочате групою китайських, австралійських і британських антропологів, і описане в трьох окремих статтях в журналі The Innovation, призвело до висновку про те, що мова йде про новий вид людини, який був названий Homo longi (людина-дракон), хоча експерти і зазначають його схожість з іншим видом викопної людини, Homo daliensis.
 
На думку антропологів Homo longi був ближче до сучасних людей (Homo sapiens), ніж до неандертальців, що вказує на нову родинну лінію. Він цілком міг схрещуватися з сучасним людьми. Не виключено, що Homo longi був ідентичний загадковим денисовцям, відомим поки лише по дрібним кістковим останкам. Це припущення зможе підтвердити або спростувати тільки генетичний аналіз.
 
Дослідники вважають, що Людина-Дракон, якій на момент смерті було трохи більше 50 років, був великим, навіть по сучасні мірками, дуже м'язистим чоловіком. Він жив в лісистій заплаві річки, близько 150 тисяч років тому, ймовірно, в складі невеликого співтовариства. Його череп був досить великий, щоб вмістити мозок, аналогічний за розміром мозку сучасної людини, у нього були великі очниці, товсті надбрівні дуги, широкий рот і великі зуби.
 
Велика м'язова маса свідчить про здатність Людини-Дракона адаптуватися до дуже суворих умов і полювати на великих звірів, що дозволяло людям цього виду розселятися по всій Азії.
 
Дослідники заявили, що їх відкриття можуть переписати основні елементи еволюції людини. Зокрема, відсунути загального предка, якого сучасні люди розділяють з неандертальцями, ще далі назад в часі - приблизно на 400 000 років, а, можливо навіть до мільйона років і більше.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...