RSS

Кайдзен: план досягнення мети

2015-06-25 20:53:00
Кайдзен: план досягнення мети -

Кайдзен: план досягнення мети

 

Як організувати своє мислення таким чином, щоб послідовно досягати своїх цілей? Потрібно навчитися ставити собі правильні питання. Тут знадобиться японська методика кайдзен.

Що відрізняє мету від мрії? Перш за все - план. Якщо у вас є план досягнення мети, ви готові йти до неї. Як привчити себе діяти планомірно? Використовуйте кайдзен-питання!

У перекладі з японської «кайдзен» означає «поліпшення, зміна на краще». Ця техніка народилася в Японії після Другої світової війни під впливом американських технік самоорганізації і традицій, що мають місцеві коріння. Між іншим, саме період активного використання кайдзен збігається з часом підйому японського господарства, феноменом, який пізніше охрестили «економічним дивом» Японії. Зі світу підприємництва методи кайдзен перекочували в сферу повсякденного життя.

 

Бачу ціль

 

Що особливого в кайдзен?

 

Головне достоїнство кайдзен-техніки в її максимальної конкретності і послідовності. Всі цілі, які ви ставите перед собою, починаючи з самих прозаїчних (навести порядок у будинку) і закінчуючи глобальними (знайти фінансове благополуччя, високий статус, домогтися успіху в роботі), повинні методично розбиратися по пунктах. Інша важлива риса - усвідомленість. Якщо ми хочемо скласти працюючий план досягнення мети, важливо не тільки щоранку мотивувати себе, а й привчати себе стежити за своїм просуванням, постійно торсати себе, відзначати кожен зроблений шаг. Основа кайдзен - напрямні питання, які потрібно періодично ставити собі. При цьому самі питання ранжуються за їх величиною: від маленьких, на які ви можете витратити не більше 30 секунд (на кшталт «Що мені слід вибирати на обід, щоб схуднути?»), До великих, в яких відображається сенс нашого життя («Що я хотів би робити, щоб відчувати задоволення від роботи? »). Великі потрібні для того, щоб окреслювати напрямок руху, а маленькі - безпосередньо для роботи над метою. Щоб зрозуміти, як діє кайдзен, особливо важливо оволодіти мистецтвом задавати невеликі, але точні питання.

 

Конкретика.

 

Щоб оперативно працювати над метою, потрібно ставити питання чітко і ясно.

 

Реалістичність. Питання має бути сформульовано так, щоб стимулювати вас до дії. Чим менше вам потрібно, щоб зробити це дією, тим більше шанс, що ви не перерветеся на півдорозі.

Послідовність. Переходьте до нового питання тільки тоді, коли розібралися з попереднім.

 

Регулярність. Не пропускайте жодного дня. Якщо випадково пропустили, задайте питання двічі на наступний день - вранці і ввечері.

Як практикувати кайдзен?

 

Для початку виберіть яку-небудь мету, який ви б хотіли досягти.

 

Припустимо, ви хочете навчитися пекти чудові капкейкі. Запитайте себе: який конкретний крок я можу зробити, щоб наблизитися до мети? Уникайте питань, на які не можна відповісти настільки ж конкретно. Скажімо, перед тим як написати цю статтю, я поставив собі питання: «Яку конкретну корисну ідею я хочу висловити за допомогою цієї  статті?». Відповідь ясна: «Я хочу сказати, що кайдзен - зручний спосіб організувати своє мислення таким чином, щоб послідовно домагатися своїх цілей».

 

Випишіть своє питання і задавайте його собі регулярно, найкраще - в один і той же час. Записуйте відповідь, даючи собі трохи часу на роздуми. Не намагайтеся придумати щось розумне і суттєве. Якщо нічого не виходить - пишіть перше, що спадає на думку. Будь-які відповіді, які народжуються протягом дня, теж потрібно фіксувати. Пам'ятайте, що ваш мозок може знайти відповідь не тільки в процесі роботи над завданням, але і в той час, коли ви зайняті зовсім іншими справами або навіть спите. Більше того - часто саме під час відпочинку вивільняються творчі сили. Раз на тиждень проводите ревізію: чи актуальний це питання зараз? Можливо, ви вже навчилися пекти капкейкі і хочете перейти до більш складних страв? Або ви хочете застосувати свої знання на практиці? Тоді більш доречно було б запитати: «Що мені зробити, щоб продемонструвати іншим моє кулінарне мистецтво?»

 

Здоров'я:

 

Що я можу зробити протягом дня, щоб поліпшити свою фізичну форму?

Робота: Який один маленький крок наблизить мене до завершення проекту?

Стосунки: Яку одну маленьку гарну річ я можу сказати про цю людину?

Ставлення до себе: Яку одну маленьку гарну річ я можу сказати про себе?

Саморозвиток. Яке маленьке дію я можу зробити сьогодні, щоб дізнатися щось нове?

 

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...