RSS

Гожик в тумані. Спроба прихватизувати майно “Закарпатполіметаллів” набула “американського” акценту.

2017-04-11 13:49:00
Гожик в тумані. Спроба прихватизувати майно “Закарпатполіметаллів” набула “американського” акценту. -

Днями поважний ресурс “ВВС Україна” розмістив матеріал “Кто будет добывать золото в Закарпатье» про нібито інвестування в  золотоносний рудник.

http://www.bbc.com/ukrainian/features-russian-38997088

 

Зміст прозового твору в цілому про те, як безгосподарні українці так і не змогли дати раду унікальному родовищу протягом 20 років. І тут: та-ра-рам! – американські благодійники  стурбувалися браком робочих місць в неньці, злодійкуватістю закарпатських аборигенів і заходилися рятувати природу. І де б ви думали? Правильно в Мужієво! Чому новостний ресурс напустив стільки туману?

 

 

Найцікавіше – прізвище заокеанського мецената, яке мало що скаже простому американцю, але знайоме кожному мешканцю села Берегово: Микола Гожик.

 

На фото з Фейсбук: Микола Гожик

 

Так прихильник злодійської Партії регіонів, одним розчерком пера маловідомої авторки Наталі Патрікеєвої (донещодавна співробітниці російського каналу НТВ) https://moikrug.ru/nataliya-patrikeeva

перейшов з категорії споживача партійних вигод в донори світової економіки.

 

Дивно, що сама “ВВС”, Британська радіомовна корпорація, яка сповідує «принципи точності, неупередженості, безсторонності» а також «незалежні, неупереджені і чесні» (як зазначено на сайті “ВВС”), так поблажливо ставиться до якості матеріалів своїх авторів? Можливо, замовний характер матеріал набув саме в Українській службі ВВС ? Тут стає вже соромно за вживання слова Українській в «репортажі» з викривленням  фактів на користь нещирих, але, напевно, щедрих до ЗМІ підприємців.

 

Але про все по порядку.

 

Ми звернемо увагу лише на найзначніші події, які відбулися за допомогою Миколи Гожика, або за його участі, та на які авторка Наталія Патрікеєва чомусь не звернула жодної уваги.

Як у статті зазначено – «Друга обставина - неодноразова зміна інвесторів через конфлікт інтересів на місцевому рівні.»

Давайте подивимося на цей конфлікт інтересів та участь у ній Гожика.

 

ТОВ «Сауляк»

 

У 2008 році відбулися активні дії по захопленню активів ТОВ «Закарпатполіметали» в інтересах приватних вугільних підприємців Бориса Покрасса та Володимира Паланта вітчизняні ЗМІ розповідають мало. В пошукових системах можна натрапити  на це: http://minprom.ua/articles/51233.html

 

На фото з Фейсбуку: Борис Покрасс

 

 

З чого висновок: Покрасс і Палант – співласники  "CCI Любеля", в різний час розробляли надра в Луганській та Донецькій областях, мали цікавість до родовищ Львівської області.

 

Інструментом захоплення виступило ТОВ «Сауляк», яке через декількох осіб належало Покрассу і Паланту.

 

На ТОВ «Закарпатполіметали» та ЗАТ «ДАК Українські поліметали», якому належала частка у більше ніж 90%  у ТОВ «Закарпатполіметали» було замінено керівництво на підконтрольних осіб, і почався процес «відбору активів».

Маючи суттєвий вплив на місцеві органи самоврядування спочатку були захоплені земельні ділянки на родовищі. Вони були передані у користування ТОВ «Сауляк» та ТОВ «Береговополіметали», створеному під цей проект.

За допомогою судів у м.Берегово було виготовлено/прийнято декілька судових рішень, якими вся нерухомість ТОВ «Закарпатполіметали» була визнана незаконно побудованою та згодом передана у власність ТОВ «Сауляк», як володільцю земельної ділянки.

 

Чому місцевий суд? Адже це не у його повноваженнях? Це мало б вирішуватися у господарському суді? Такі запитання поставлять юристи. Але ті рішення взірець зухвалості рейдерського захоплення. Позов до суду подала фізична особа, директор ТОВ «Сауляк» і суд його задовольнив.

 

Ця особа – нинішній «інвестор» Микола Гожик, який так цікаво розповідає про відновлення видобутку та участь іноземного інвестора.

Друге підприємство ТОВ «Береговополіметали» очолив теж Гожик, але  Володимир Миколайович Гожик-син. При цьому зареєстровано це ТОВ  було прямо у будівлі Мужіївської міської ради, головою якої був пан Фіцай. Він ним є і зараз.

Це було перше «пришестя» Гожика, у якості «інвестора»  з захоплення активів ТОВ «Закарпатполіметали».  Далі буде.

 

Захоплення у той час вдалося уникнути завдяки порушенню за заявою Пенсійного фонду  справи про банкрутство. Був призначений незалежний арбітражний керуючий, і хоча всі «зацікавлені особи» оскаржували це призначення, Вищий господарський суд підтвердив законність такого призначення.

У справі про банкрутство був створений комітет кредиторів, з державних органів та основного кредитора з заборгованістю у 3,7  мільйона доларів компанію Cengart Financial.

 

Завдяки діям арбітражного керуючого Гуртового В. та кредиторів підприємства було оскаржено всі судові рішення на користь змовників, було оскаржено укладання договорів на передачу ТОВ «Сауляк» та ТОВ «Береговополіметали» земельних ділянок.

 

Однак саме ТОВ «Закарпатполіметали» заперечувало проти оскарження, директор ТОВ «Закарпатполіметали» повністю діяв в інтересах ТОВ «Сауляк».

 

Єдиним виходом із цієї ситуації стало прийняття рішення про введення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство та заміна директора на арбітражного керуючого. Це відбулося у лютому 2010 року.

 

Після цього була проведена колосальна робота по відновленню права власності за ТОВ «Закарпатполіметали». Були оскаржені та скасовані незаконні судові рішення, прийняті рішення про визнання права власності на всі активи ви за ТОВ «Закарпатполіметали». Були оскаржені та відмінені рішення по передачі земельних ділянок під родовищем ТОВ «Сауляк» та ТОВ «Закарпатполіметали».

Було відновлено облік на підприємстві, організовано охорону, тощо. Це лише два речення, але робота по відновленню активів зайняла майже два роки.

 

Слід зазначити, що і підконтрольний ТОВ «Сауляк» директор ТОВ «Закарпатполіметали» Василинець, який відігравав суттєву роль в подіях по привласненню родовища, не уникнув відповідальності. Щодо його дій було порушено низку кримінальних справ, і він таки був засуджений.

 

 

Золото МВС-міністра Захарченка

 

Як написано у статті ВВС-Україна «У 2012 році дозвіл на видобування золота в Мужієво придбала приватна "Карпатська рудна компанія" (КРК). На той час золото тут не видобували уже шість років. Результати розслідування по темі присвоєння родовища людьми Захарченка (2014року) репортерів «Громадського телебачення» Дмитра Гнапа та Катерини Каплюк можна знайти тут: https://www.youtube.com/watch?v=Vvab_zORFTc.

 

До речі, в епізоді візиту репортерів до Карпатської рудної компанії видно, як Микола Гожик виставляє за двері журналістів Громадьського і намагається затулити камеру руками.

 

Згадується як при владі Януковича ТОВ «Закарпатполіметали» впали в очі тодішньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, і цікавим є той факт, що зараз все ним так і контролюється.  Про вплив і участь Захарченка у цьому процесі Наталія Патрікєєва могла б дізнатися із ЗМІ, якими проводилася низка досліджень з цього приводу. Могла б, якби захотіла.

 

Все відбувалося так.

Зацікавившись об’єктом, Віталієм Захарченком та  підконтрольними йому особами була реалізована схема по привласненню родовища, земельних ділянок, активів ТОВ «Закарпатполіметали».

Обсяг можливостей у той час у міністра внутрішніх справ був необмежений, це й суди, це й правоохоронні органи, міністерства.

На загал виглядало це так:

 

Отримання дозволу на видобування копалин.  Закарпатська обласна рада 30 грудня 2011 року прийняла рішення про погодження надання дозволу Державній акціонерній компанії «Надра України» на видобуток та розвідку корисних копалин на Мужіївському родовищі. А чому б не погодити державній компанії видобуток? Тим більше ТОВ «Закарпатполіметали» не працює…. Дозвіл був виданий Державною службою геології та надр, хоча земельна ділянка та нерухомість належали ТОВ «Закарпатполіметали».

Далі все було в традиціях того часу. Тихо, без зайвого розголосу за невідомих обставин дозвіл був переоформлений на ТОВ «Карпатська рудна компанія».

З боку ТОВ «Закарпатполіметали» було оскаржено це рішення і одразу ж почався новий етап…..

 

При цьому хочемо звернути увагу на цікавий факт, Володимир Гожик-син та Микола Гожик ще у 2012 році почали представляти інтереси Карпатської рудної компанії. Їх прізвища фігурують у судових рішеннях від імені цієї компанії. Тому, коли пан Гожик каже, що він почав розбиратися з ситуацією  у офісі вже ПрАТ «Карпатська рудна компанія», пан Гожик кривить душею. Він звідти і не виходив з 2012 року, організовуючи всю діяльність по захопленню на місці, під егідою старших товаришів з МВС. Цікаво, чому Наталія Патрікєєва про це не поцікавилась у місцевих? Є ще багато того, чим вона вирішила не цікавитися, працюючи над матеріалом, про це далі.

 

Шляхом тиску на суди був замінений арбітражний керуючий ТОВ «Закарпатполіметали» спочатку на одного підконтрольного Захарченку, потім на іншого.  А як мало бути? Тодішній арбітражний керуючий Тетяна Петик з комітетом кредиторів оскаржували видачу дозволу на ТОВ «Карпатська рудна компанія», і це нікого не влаштовувало.  До того ж комітетом кредиторів було здійснено оцінку підприємства у сумі близько 50 млн. грн.. (на той час 6 млн.доларів) та прийнято рішення про виставлення майна на продаж цілісним майновим комплексом з пошуком інвестора, з бізнес-планом розвитку підприємства, працевлаштуванням людей, погодженням проекту з місцевою владою.

Кого ж це влаштує? Потрібно забирати все собі і даром! – збагнули «інвестори».

І з 2012 року ПрАТ «Карпатська рудна компанія» з суттєвою підтримкою у судах почала розгорнуті дії про привласненню майна.

 

Судом були прийняті рішення про передачу ПрАТ «Карпатська рудна компанія» хвостосховищ, а це майже 330 тисяч тон видобутої руди з розрахунковим вмістом золота до 2 тон, а також рішення про передачу 6 відвалів видобутої руди, яка ще не проходила збагачення.  Безоплатну передачу. А в статті Патрікеєвої йдеться про «450 тон шкідливих відвалів». Яка різниця що написати, 450 тон шкідливих відвалів, або 450 тисяч! тон вже видобутої руди. Які проблеми? Все Ок!  Це ж «ВВС»!

 

Судом були винесені рішення про скасування певних кредиторських вимог, з метою позбавити комітет кредиторів можливості брати участь у справі про банкрутство.

 

Підконтрольним Захарченку ліквідатором ТОВ «Закарпатполіметали» Громачковим О.В. було здійснено продаж всіх активів товариства на ПрАТ «Карпатська рудна компанія» та споріднене з ним ТОВ «ГГП Бріком».  Один директор на обох підприємствах, одна адреса реєстрації, і звісно один представник в усіх процесах син пана Гожика - Гожик Володимир Миколайович.

Не залишимо без уваги і кримінальну справу, порушену за вказівкою зверху на арбітражного керуючого Петик Т.А., щоб позбавити її бажання перешкоджати діям нових ліквідаторів. Все як завжди. 

 

Увесь цей час найбільший кредитор ТОВ «Закарпатполіметали» компанія Cengart Financial продовжувало оскарження і незаконних судових рішень, і передачу руди на ПрАТ «Карпатська рудна компанія», і звісно незаконний продаж активів ТОВ «Закарпатполіметали» за заниженою вартістю.

 

Лише після Революції Гідності на певний час ситуацію вдалося повернути у бік справедливих рішень, та повернення активів захоплених Захарченком та його ПрАТ «Карпатська рудна компанія». 

Поновилися провадження, вже за участю прокуратури, по скаргам на незаконну передачу відвалів руди та хвостосховищ. Тут В.Гожик вже представляє інтереси ТОВ «Закарпатполіметали». І позивач, і відповідач - все одна особа.

-       Господарським судом у липні 2014 року було прийнято рішення про визнання недійсним аукціону з продажу майна ТОВ «Закарпатполіметали» на користь «Карпатської рудної компанії» та ТОВ «ГГП Бріком». Хто представляв ці дві компанії, зрозуміло - Гожик. Але це рішення було оскаржене. Справа зависла в апеляції майже на рік.

Лише у вересні 2015 року Львівський апеляційний господарський суд підтвердив незаконність продажу активів на ПрАТ «Карпатська рудна компанія».

Зараз знов повернемося до статті в “ВВС” та її головних дійових осіб, пана Гожика та голови сільради В.Фіцая. Бо все написане в статті нагадує оду інвестору і пану Гожику.

Так от, за період перебування справи у апеляції ПрАТ «Карпатська рудна компанія» вивезла з території все майно, яке там було. Всі металеві споруди, рейки, вагонетки, обладнання, всю збагачувальну фабрику вирізали повністю. Деякі будівлі розібрали і загорнули бульдозером. «Місцеві жителі розкрали майно Карпатської рудної компанії» !!! - саме так стверджує у статті Микола Гожик. Так, з бульдозерами, вантажівками, закинули собі електровоз на спину і розійшлися сіромахи по колибам. Нормальний такий опис.

 

 

Центральний склад підприємства

 

На фото: все що залишилося від майна “Закарпатполіметалів” після періоду “господарювання” на родовищі людей екс міністра Віталія Захарченка. Порівняйте з життєстверджуючими фото матеріалу Патрікеєвої, зробленими багато років тому. Навіщо друкувати фото споруд, які самі Гожики пізніше й зруйнували?

 

На горі біля шахт, є ще одне підприємство «Керамнадра», і досі чергують  рятувальники. Чому журналістка Патрикеєва не поцікавилися у них, що відбувалося з майном «Закарпатполіметалів»? Або може поцікавилися таки, але у концепцію статті така інформація не вкладається?

Ну і про місцевих мешканців. Все що не було потрібно Гожику, довели до ладу місцеві, але під керівництвом того самого В.Фіцая, який і землю Гожику не виділяв, і жодним чином відношення до підприємства не має.

 

Avelana Gold, ДАК “Українські поліметали” та Захарченко.

 

Останнім часом родовищем переймається американське підприємство Avelana Gold з кіпрською реєстрацію, яке ще у 2014 році зацікавилося придбанням ПрАТу «Карпатська рудна компанія», але було створене після Євромайдану – пише Українська (Прости, Господи) служба “ВВС”.

Проте, на сайті Avelana Gold написано, що воно створене у березні 2016 року. Це ж після Євромайдану, чи не так?

Цікаво? Але ж жодних часових парадоксів у статті Наталії Патрікєєвої! Там – чиста правда Гожиків.

 

            Чому така плутанина? Все насправді просто, і «Карпатська рудна компанія», і Avelana Gold, і ДАК «Українські поліметали» переслідують одну й ту саму мету. Приховати, хто є основним замовником злочинних процесів, і хто продовжує дії по привласненню родовища.

            Гожик, який представляв і Сауляк з Покрассом і Палантом, а згодом виконував всі дії для Захарченка, виступає у ролі нового інвестора.

            За останній рік справа у поверненні активів ТОВ «Закарпатполіметали» з місця майже не рушила. Так, підконтрольного Захарченку арбітражного керуючого було звільнено з посади лише у червні 2015 року. Тобто особу, яка не з’являлася на засідання  і нічого не робила півтора роки, суд вперто не звільняв з посади!

            Однак, коли був знов призначений незалежний арбітражний керуючий Петик Т.А., і почала вживати заходи по реальному поверненню майнових активів від «Карпатської рудної компанії», знов повторилися події 2012-2013 року.

            Знов її було замінено на нового арбітражного керуючого, але вже того, який був рекомендований ЗАТ «ДАК Українські поліметали», і цей арбітражний керуючий знов, по схемі Захарченка та за тими ж рішеннями почав здійснювати тиск на кредиторів, намагаючись виключити Cengart Financial з комітету кредиторів. І ЗАТ «ДАК Українські поліметали», схоже, знов вживають заходи, вигідні лише «Карпатській рудній компанії» та Захарченку.     

 

Таким чином державна компанія продовжує захищати інтереси Захарченка? Яким чином сталося так, що всі справи по витребуванню майна від ПрАТ «Карапатська рудна компанія» були зупинені майже на рік, одразу ж після встановлення контролю з боку ЗАТ «ДАК Українські поліметали» за ліквідатором підприємства, який досі не був пристуній у жодному судовому засіданні.

 

            Слід зупинитися на історії з компанією Avelanna Gold. Про цю компанію, у серпні 2016 року, як про компанію, якій надані чи будуть надані дозволи на видобуток корисних копалин на Мужіївському родовищі, повідомив на сайті Державної служби геології та надр голова цієї служби. В статті було названо цю компанію «серйозним американським інвестором з досвідом роботи, значними активами», тощо.

            Але, як можна було з’ясувати на сайті самої компанії, про жодні активи не йшлося, сама Avelana Gold зареєстрована на Кіпрі лише у березні 2016 року, і дізнатися про її офіційних власників  неможливо.

            За день сторінку з повідомленням прибрали з сайту, згодом оновивши текст, але достатня кількість ЗМІ встигли передрукувати цей матеріал. Наразі на відредактованій сторінці вже йшлося про компанію, яка може претендувати на отримання дозволів, і зовсім було прибрано інформацію про походження компанії.

            Такий собі флеш-моб від Голови служби геології та надр.

            З серпня було ще декілька публікацій у ЗМІ про Avelana Gold, і значущість цього інвестора для України і майбутній видобуток надр.

            Однак, як ми бачимо зі статті Наталії Патрікєєвої, концепція змінилася. Тепер нібито Avelana Gold ще у 2014 році купило ПрАТ «Карпатська рудна компанія», з метою інвестування у Мужіївське родовище! Цікаво…

            Насправді ж, на наш погляд, та з урахуванням того, що знов застосовуються ті самі механізми, що і у 2012 році, на арену вийшли ті самі учасники процесу, є велика ймовірність, що ми маємо нового-старого учасника процесу, пана Захарченка, тільки вже за підтримки нової влади, старої судової системи.

 

            Вочевидь завести зовсім нового інвестора Avelana Gold та отримати на нього дозволи на видобування корисних копалин на Мужіївському родовищі не вдалося, бо дуже незрозуміло для суспільства, яке стає все активнішим, буле виглядати американський інвестор, створений в офшорній зоні «після Євромайдану», до того ж з прихованими власниками.

           

            Тому був використаний механізм заходу через ПрАТ «Карпатська рудна компанія», придбання на Avelana Gold акцій цієї компанії, та використання спеціального дозволу на видобування корисних копалин, який ще є у цієї компанії.

            Концепція така сама. Активного ліквідатора ТОВ «Закарпатполіметали» Петик усунули від справи, кредиторів у справі про банкрутство ТОВ «Закарпатполіметали» (основного кредитора Cengart Financial) знов намагаються усунути від участі у справі, бо заважають….

            ПрАТ «Карпатська рудна компанія» через низку справ у адміністративних судах зберігає свій дозвіл на видобування надр, а такі активні у інших речах представники ЗАТ «ДАК Українські поліметали», за цим спостерігають.

            Все нормально.

            Ну і у ЗМІ почали піар-компанію Avelana Gold, та її представника в Україні, пана Гожика, який «хворіє» цим підприємством і марить «інвестиціями». 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...