RSS

Доісторичне потепління зв'язали зі зміною орбіти Землі

2019-08-30 11:40:00
Доісторичне потепління зв'язали зі зміною орбіти Землі -
Це був різкий стрибок за кілька тисяч років, і причини його залишаються неясними. Він супроводжувався підвищенням вмісту вуглекислого газу в атмосфері до двох-трьох відсотків, в кілька разів більше звичного нам рівня. Однак сам по собі термічний максимум не викликаний накопиченням вуглекислого газу. Автори нової статті, опублікованій в журналі Science, пов'язують то катастрофічне потепління з унікальним моментом руху Землі по своїй орбіті.
 
Справа в тому, що траєкторія нашої планети не ідеально кругова і стабільна. Її ексцентриситет, «витягнутість», злегка змінюється з часом, слідуючи довгим циклам коливань. Але навіть такі слабкі зміни орбіти роблять помітний вплив на клімат. Зібравши і проаналізувавши давні осадові породи з дна Південної Атлантики, Річард Зеебе і Лукас Лоуренс простежили за такими регулярними коливаннями протягом останніх 100 мільйонів років. Найпомітніше з них припало на період паолеоцен-еоценового максимуму.
 
Експрес-інфо по країні
За словами вчених, трохи більше еліптична орбіта Землі призводить до того, що на неї надходить трохи більше сонячного випромінювання. Та й сама планета 55-56 мільйонів років тому була тепліше звичайного, так що додатковий приплив енергії запустив механізм стрімкого глобального потепління. Можливо, він викликав танення крижаних кристаллогидратов під дном океанів. З них вивільнявся метан, потужний парниковий газ, який запустив подальше зростання температури, нове танення - і так далі, поки не вибухнула катастрофа.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...