RSS

На розумовий розвиток дитини найбільше впливають середовище й освіта на початку життя

2018-01-24 16:30:00
На розумовий розвиток дитини найбільше впливають середовище й освіта на початку життя -

 

Роль спадковості в ранньому розвитку інтелекту часто перебільшують.

До таких висновків прийшли психологи з Ратгерського університету (США), які стверджують, що на формування IQ значно більше впливають середовище й освіта на початку життя.

Результат пошуку зображень за запитом

Про це дослідження пишеЕспресо ТВ з посиланням на  Science Daily.

Вчені оцінюють успадкування різних ознак - тобто те, наскільки вони залежать від генів - за шкалою від 0 до 1. Наприклад, успадковання кольору очей становить 0,99 - дуже високий показник.

Для рівня інтелекту це значення оцінювалося також вельми високо - 0,8. Однак нове дослідження показує, що чинники середовища можуть надавати набагато більш значний вплив на розвиток IQ в ранньому віці.

Згідно з висновками психологів, в маленьких дітей показник успадкованого IQ може бути нижче 0,3. Це означає, що генетичні чинники не керують розвитком інтелекту безпосередньо, а складно взаємодіють з навколишнім середовищем.

Наприклад, інтелектуальні здібності однояйцевих близнючок, вихованих в різних умовах, будуть кардинально відрізнятися за показниками, незважаючи на генетичну ідентичність. А отже, виховання в ранні роки життя дитини здатне значно підвищити рівень її інтелекту - за умови правильного підходу.

Дослідження має важливе значення для зміни ставлення до освіти.

Автори роботи вважають, що найчастіше діти починають вчитися занадто пізно і момент найбільшої податливості їх розуму виявляється пропущеним.

Нещодавно дослідникам вдалося виявити, що гени, відповідальні за розвиток інтелекту, також регулюють тривалість життя. Виявилося, що чим вище інтелект, тим довше людина проживе.

Результат пошуку зображень за запитом

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...