RSS

Андрій ВЕРЛАТИЙ: «Навчаємо бійців не помирати, а перемагати!»

2015-03-09 23:00:00
Андрій ВЕРЛАТИЙ: «Навчаємо бійців не помирати, а перемагати!» -

Андрій ВЕРЛАТИЙ: «Навчаємо бійців не помирати, а перемагати!»

Сьогоднішній наш співрозмовник – радник міністра оборони України, керівник навчально-вишкільного центру «Південь», штаб якого розташований в Гостомелі, Андрій Верлатий – позивний Черкес. Військового потомственного козака життєва доля привела в політику. Наразі Андрій Михайлович очолює Всеукраїнський Рух «Патріот» і заявляє про створення політичної партії з такою назвою. Проте, все по порядку. Спілкування з нашим кореспондентом розпочалося запитаннями з нині актуальної військової тематики.

Обід на блок-посту. Кілька, Гречка.Сало. Сіль. Охорона доріг і мостів. 

 

– Багато хто задає питання: чим займається навчальний центр «Південь»?

– На сьогодні «Південь» - це підготовчий центр, який готує бійців в зону АТО. Ми навчаємо воїнів не помирати, а перемагати. Насамперед, готуємо морально сильних людей. Будь-яку людину можна навчити перемагати, головне –  аби вона сама цього хотіла! З початку Революції Гідності й по сьогодні – ми розуміємо, що можна було уникнути багатьох жертв, якби хлопці були належно підготовлені. Якби хлопців ще перед Майданом навчили елементарних навичок захисту, то більшість загиблих залишилися б живими, багато інших – уникнули б поранень.

Наприкінці травня 2014 року на базі Всеукраїнського об’єднання сприяння збройним силам ім. Гетьмана Сагайдачного спільно з Міністерством оборони України було вирішено створити спеціальний штурмовий батальйон. Такий батальйон під назвою «Південь» створили на базі 95-ї аеромобільної бригади. Раніше у цій бригаді проводили підготовку бійців для миротворчих місій у різних куточках світу.  

 

Осінній вишкіл 90-го батальйону перед відправкою в АТО. Листопад 2014р.

 

Цей добровольчий батальйон пройшов повний курс навчання. Було обрано командира батальйону – дуже достойну людину, яку я вважаю Героєм. Ризикуючи власним життям він пішов на прорив кільця оточення довкола Донецького аеропорту. Зараз він в полоні, ведуть перемовини щодо його визволення разом з іншими українськими полоненими на території самопроголошених ДНР та ЛНР. Ми постійно підтримуємо зв’язок з їхніми родичами, надаємо необхідну допомогу. Її отримують усі, хто звертається до нас з інформацією про полонених в руках терористів.

Потрапляють у полон головним чином через те, що тільки навчаємося воювати. Ми не чекали такої підлості від сусідньої країни, яка своєю зброєю й грошима підтримує терористів в Донецькій та Луганській областях. Але правда – за нами! Ми воюємо на своїй землі! За свою землю і свій народ!

– Проти кого, фактично, зараз доводиться воювати Українській армії, у тім числі й вихованцям батальйону «Південь»?

– До нас спрямовується добре підготовлений контингент терористів, які по всьому світу створюють проблеми різним державам. Тож після створення 90 батальйону ми почали готувати малі групи людей, які проходили у нас навчання. Потім ми створили в Гостомелі центральний офіс вишкільного  центру «Південь». Він готує снайперів, розвідників, підривників, наводчиків – наразі найбільш необхідні військові  спеціальності в зоні АТО. Також ми повністю формуємо розвідгрупи, які ми відправляємо на передову вже повністю підготовленими й укомплектованими. Їх вже нічому не потрібно навчати – лише ставити бойові завдання. Словом, ми передаємо в зону військових дій повністю підготовлених бійців, починаючи від екіпірування й закінчуючи спеціальними навичками й зброєю. Після чого вони воюють вже зі своєю пристріляною зброєю, з якою кожен боєць відпрацював потрібний час на полігоні – відтак він максимально ефективний на полі бою. Це не хлопчики-новобранці, які опинившись на війні, не знають, що там робити. Наші солдати проходять курс на виживання. Жителі Гостомеля, Бучі, Ірпеня часто можуть спостерігати навчання. Зрозуміло, у межах населених пунктів навчання проходять з муляжами – точними копіями бойової зброї по вазі й габаритах. Це перший етап навчання.

Андрій і девя'тикілограмовий ПК (Персональний комп'ютер)

 

Часто людина приходить до нас і каже, наприклад, що хоче стати снайпером. Ми починаємо з ним працювати, як зі снайпером. Проте, невдовзі виявляється, що він ні морально, ні фізично не готовий до цього. Аби було зрозуміло, снайпер – це боєць, який здатен 48 годин нерухомо пролежати в грязюці чи болоті, очікуючи свою ціль. Тож, це повинна бути морально й фізично сильна людина. Не обов’язково «качок», але здоровий фізично й психологічно.

– Очевидно, невід’ємною частиною вишколу бійця є психологічна підготовка.

– Дуже часто бійці стикаються з проблемою першого солдатського психозу. Це коли вони вперше побачили кров, вперше побачили смерть. У цьому плані ми також запросили спеціалістів й організували психологічну підготовку для наших бійців. Солдат готують професійні військові психологи, які пройшли вже не одну гарячу точку, й вийшли живими з багатьох складних ситуацій. Ми готуємо не просто бійців, а патріотів України, які будуть її захищати до останньої краплини ворожої крові. Ми навчаємо не помирати, а перемагати. Докладаємо всіх зусиль і навичок, щоб наші бійці повернулися з війни живими, потім виховали гідних собі дітей та онуків.

Я сам з простої робочої сім’ї. Мій тато був будівельником, мама – звичайним електриком-схемником. Мій дід потомственний козак. Він воював у Кубанському козачому батальйоні. Отримав чимало нагород. Дід давно помер, але всі його нагороди я зберігаю і показую своїм дітям, яких я виховую на цих прадавніх цінностях. Потрібно, щоб зростаюче покоління знало своє коріння.

– Які завдання ставляться перед майбутніми розвідниками?

– Підготовку ведуть професійні офіцери дійсної служби розвідки. Ми навчаємо розвідників впроваджуватися у злочинне терористичне угрупування. Вести вербовку терористів, підривати структури зсередини. Адже часто з протилежного боку ми бачимо просто одурманених людей, які хочуть жити мирно, але вже не знають, що для цього треба. Вони щиро вірять, що з нашого боку залишилися тільки фашисти й бандити, які хочуть знищити всіх жителів Східного регіону. Бойовики так званих ДРН і ЛНР опускаються до того, що одягають наші шеврони і під українськими прапорами убивають, ґвалтують і грабують місцеве населення. Словом, для залякування  місцевого населення й налаштування його проти українських військових терористи використовують тактику НКВД, яку ті застосовували у Західній Україні в 30-40-і роки минулого століття. Протидіяти їм також ми навчаємо наших бійців.

 

– Однозначно, що такі навчальні центри потрібні. Хоча, чув, що так вважають не всі.  

– Деякі несвідомі люди заявляють, що подібні підготовчі центри не потрібні. При чому – це депутати Гостомельської ради. Не хочу переходити на персоналії, але скажу так, що нехай ці діячі прийдуть у розташування нашого батальйону, подивляться чим ми насправді тут займаємося, а тоді вже розказують про це на загал. Нехай поїдять разом з нами солдатської каші хоча б тиждень. Бо ж багато в кого не вистачить духу й для цього, не кажучи вже про те, аби піти на передову захищати Батьківщину. Натомість, знаходяться «розумаки», що відсиджуючись в тилу – повчають справжніх патріотів, як воювати та готувати кадрових військових.  Якщо деякі так звані «народні обранці» думають, що вони прийшли сюди, аби лише накрасти грошей, награбастати землі – і всі прості люди їм щось винні, то вони дуже помиляються. Нехай знають, що хлопці, які прийшли через наш центр і пішли воювати в АТО, повернуться і запитають про кожну бюджетну гривню, про кожен розкрадений метр землі! Кожен так званий «народний обранець» відзвітує, чим він займався й за чий рахунок харчувався, коли наші бійці проливаючи кров на Сході України боронили рідну землю. Такі депутати нічим не відрізняються від колорадів, які живуть на наших городах, їдять і гадять, вважаючи, що їм усі щось винні. То чи не варто таким депутатам подумати над тим, щоб взяти в руки автомат і піти воювати на передову?!

– Скільки вояків пройшло підготовку через навчально-вишкільний центр «Південь»?

– Близько півтори тисячі бійців. Це не багато, не мало – цілий полк добре підготовлених солдатів, здатних виконувати бойові спецзавдання. Раніше у нас не вистачало часу й можливості для повної комплексної підготовки.  Ми готували своїх бійців за системою російських «Вітязів» – максимальна фізпідготовка, потім подальше спеціалізоване навчання у своїх батальйонах. Тепер ми зрозуміли помилковість такого підходу. Відтак, взяли на себе повну комплексну підготовку.

Це не тільки бойовий, а морально-психологічний вишкіл. Ми починаємо підготовку бійця з того, щоб він розумів, що Батьківщина починається з мами, тата, сестри, брата, дружини, дітей, друзів. З того, що їх потрібно обороняти разом з тією землею, на якій виріс. Тож, природно, ми були вимушені перерости з просто вишкільного центру. На сьогодні я є керівником і головним координатором Всеукраїнського Руху «Патріот».

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про нього.

– Цей Рух виник не спонтанно, й не спроста. Чесні, волелюбні люди з почуттям власної гідності вирішили згуртуватися у цю структуру, аби відстоювати права та інтереси простого люду, аби ми могли спокійно жити й ростити своїх дітей. Щоб ніякий корупціонер не забирав шматок хліба в простої людини, землю чи бізнес у чесного підприємця.     

– Андрію Михайловичу, що Вас спонукало до такої діяльності?

– Свого часу я пережив подібну ситуацію, коли на мою родову садибу в Пологівському районі на Запоріжжі, в якій з діда-прадіда жили мої предки козацького роду, почав зазіхати відставний полковник міліції. Я на власному досвіді переконався, як це важко боротися проти чиновників, проти погонів, проти влади. Тож, коли до мене звернулися люди, представники більше 50 громадських організацій з усієї України (переважно з Півдня й Сходу, а також одна з Криму), запропонувавши стати їхнім координатором – я пообіцяв усіма можливими законними способами боротися зі свавіллям влади. Зараз Всеукраїнський Рух «Патріот» об’єднує півтори сотні не фейкових, а реальних громадських об’єднань та депутатських груп різних рівнів рад, які поділяють наші наміри і погляди.

Ці шаннці  на блок-посту врятували життя 9 цивільним жінкам під час обстрілу СРЗВ "Град" з території окупованої терористами.

 

 

– Вже є якісь конкретні кроки діяльності координованої Вами структури?

– Так, ми вже мали нагоду показати, що «Патріот» – це серйозна сила. До нас за допомогою зверталися працівники Миргородського заводу мінеральних вод. Цілий завод рішенням суду віддали як речовий доказ (!) третій компанії.  Люди скаржаться на свавілля судової влади на вищому рівні. Є порушена кримінальна справа проти судді вищого господарського суду Львова за втручання в комп’ютерну судову систему розподілу справ, аби виносити вигідні йому рішення. Таке ж беззаконня по всій державі. Наші надра розкрадаються. На Волині та Поліссі чималі поклади бурштину. Його крадуть і незаконно вивозять з України. Водночас, є приватні шукачі. Дайте людині ліцензію, можливість добувати й легально продавати державі бурштин, сплачуючи податки – і всім буде добре.

 

Грудень 2014р. Акція бюджетників під Державною Фіскальною службою. Додбровольці "Півдня" забезпечують свободу волевиявлення людям. Спільними зусиллями мітінгарів та бійців батальйону було досягнуто зміни: розпочато службове розслідування по відношенню до керівництва податкової.

Влада віддає одну з найбільш наповнюючих державний бюджет галузей у приватні руки. До нас звернулися профспілки «Укрспирту». Вони принесли документи, які свідчать, що це підприємство приносило чистого прибутку до державного бюджету 400 мільйонів (!!!) гривень щомісячно. З того часу, як вигнали владу Януковича і до грудня 2014-го року це державне підприємство по зростаючій приносило такі прибутки до бюджету. Зараз ми бачимо, що проти його директора успішного менеджера Латугіна незаконно порушено кримінальну справу. Тим часом влада поставила на його місце іншого керівника, і тепер це державне підприємство має не прибуток, а 100 мільйонів боргів. Виникає логічне запитання: кому це вигідно? На жаль, це далеко не поодинокий приклад свавілля судової влади на вищому рівні, з проявами якого нам доводиться боротися.

– Очевидно, подібне не можливе без прикриття у найвищих ешелонах влади.

– Теж такої думки. Нинішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вигадав податок на ігровий бізнес – 110 на кожні зароблені 100 гривень. Відтак, бізнес, що приносив щомісячно понад мільярд гривень до бюджету – просто закрився. Директор тепер вже закритої державної ігрової лотереї МСЛ живе в Швейцарії. Йому не цікаво працювати у такій країні. Він пішов з ринку. Натомість замість МСЛ в Україні з’являється російська лотерея «Патріот», що працює напряму від Москви. Її підрозділи моментально відкриваються в усіх містах і селах України, протягом двох тижнів захоплюючи весь ігровий ринок. Виходить, що це вже на рівні прем’єр-міністра лобіювання інтересів ворожої держави. Не думаю, що прем’єр не бачить цього. Він просто вже не знає, як більше «наїстися», витягнути якомога більше соків з багатостраждального тіла під назвою держава Україна.   

Українська Волноваха.

 

 

 

У трирічному віці я потрапив жити в село. Там побачив, що свиню, якій насипали в корито їсти – неможливо відігнати від нього. Вона жертиме доки все не виїсть, після чого вона переверне корито й нагадить туди. Дивлячись на діяльність нашого уряду розумієш, що вони такі ж свині, які дорвалися до державного корита. Але вони не розуміють, що наш народ – це не телята, яких можна загнати в стійло. Ми вже пережили два майдани. Але ми не хочемо третього майдану. Ми звертаємося до державних лідерів з вимогою припинити розкрадання держави, звернути увагу на корупцію у вищих ешелонах влади. Ми вийшли під суди сказати суддям, що не можна брати хабарі й розкрадати державу, прикриваючись своєю недоторканістю. Закон повинен бути один для всіх! Як для простої людини, так і високопосадовця. Сьогодні ми виступаємо мирно – не палимо шин. Ми просто вимагаємо, але якщо влада до нас не дослухатиметься, то не виключено, що завтра люди запалять шини, й виникнуть майдани по всій Україні. Зараз суди пікетують окремі відчайдухи, яких допекла наша влада. Це прості робітники, громадські активісти. Зараз це 300-500 чоловік щоденно. Допоки я ще стримую людей. Але, якщо я, як координатор об’єднання «Патріот», скажу: хлопці – виходимо всі! Тоді це буде більше мільйона людей. З усієї України з’їдуться.    

Адже наша земля, її надра й статки – це все власність усього народу України, а не Кабміну, прем’єра чи якогось чиновника. Чому хтось може собі дозволити їздити машиною вартістю понад 100 тисяч доларів, або будувати маєток за мільйон «зелених» тоді, коли такі жахи кояться на Сході нашої держави. Я постійно задаю собі такі питання! Відтак, ми заявляємо про створення нової партії «Патріот». Обираємо лідера, якого поважатимуть в народі. Це Микола Голомша. Передовсім – це патріот, який має чималий досвід державотворення. Маючи чималий стаж держслужбовця, жодного разу не заплямував свою репутацію. За два майдани був підданий репресіям влади Януковича, а в наш час вже колишнього генпрокурора Яреми. Миколу Голомшу неправомірно зняли з посади начебто згідно закону «Про люстрацію». Хоча насправді він не займав жодної з посад, які потрапляють під люстрацію. Тому ми, об’єднання «Патріот», запропонували Миколі Голомші стати нашим лідером. Ми будемо йти у владу, аби змінити її. Нам потрібна патріотична, ідейна й народна влада.

Ніхто не має права всупереч Конституції занижувати соціальні стандарти. У нас це просто так вдається зробити рішенням Кабміну. Це що у нас вже з’явився Вітя Янукович номер три?! Тепер на троні чи золотому унітазі Арсеній Яценюк. Вони розуміють, що їм недовго залишилося. АТО закінчиться – і знову буде Майдан! І ми будемо вимагати контролю влади й виконання усіх попередніх її обіцянок. 

 

Спілкувався Олександр НАКАЗНЕНКО

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...