Дослідники розповіли, що гризуни можуть придбати цю суперспособность за допомогою звичайної ін'єкції, в якій містяться так звані наноантени. Завдяки їй тварини, а в майбутньому, можливо, і люди зможуть бачити за межами спектра видимого світла – у діапазоні інфрачервоного випромінювання.

 

 
 
 

 

Видиме світло – це електромагнітні хвилі, що сприймаються людським оком. Зазвичай очі ссавців реагують на хвилі довжиною від 400 до 700 нанометрів. Це лише маленька частина повного електромагнітного поля.

Люди не можуть сприймати ближнє інфрачервоне випромінювання без спеціальних пристроїв, наприклад, окулярів нічного бачення.

 
Вчені з Медичної школи при університеті штату Массачусетс і Науково-технічного університету Китаю вирішили виправити це.

 

 
 
 

 

Нейробіологи Ган Хань, Бута Таня Сю і група вчених розробили незвичайні наночастинки. Саме вони і отримали назву наноантени. Їх завдання – поглинання електромагнітних хвиль певної довжини.

Вчені прикріпили наночастинки до лектинів, які зв'язуються з фоторецепторами, а потім запровадили їх в очі мишей з допомогою крапель.

Наночастинки чудово прикріпилися до фоторецептторам, які реагують на інфрачервоне випромінювання, видаючи електричні сигнали і активуючи області мозку, які відповідають за обробку зорових сигналів.

Вчені провели різні експерименти, щоб переконатися в тому, що тварини справді сприймають інфрачервоне випромінювання і реагують на нього.

 

 
 
 

 

В одному з експериментів гризунам надали вибір між коробкою темного кольору і коробкою, освітленою інфрачервоними променями. Найчастіше миші, які ведуть нічний спосіб життя, віддають перевагу першим скриньок.

 
 
Таким чином, миші отримали суперзрение. Дослідники повідомили, що людське око не особливо відрізняється від мишачого. Тому вони сподіваються в майбутньому застосувати подібну техніку і людей.