RSS

Після 40 років працювати треба три рази в тиждень

2016-04-23 08:42:00
Після 40 років працювати треба три рази в тиждень -
Майже 7 тисяч людей взяли участь в дослідженні, яке провели вчені Мельбурнського інституту прикладної економіки та соціології. Добровольцям було за 40 - вчені спеціально таких набрали, щоб з'ясувати, наскільки плідно можна працювати в цьому віці.
 
В експериментах добровольці імітували офісну діяльність - читали тексти, вирішували логічні завдання, проходили тести на уважність. Спочатку вони "працювали" повний робочий тиждень - приблизно 60 годин на тиждень. Потім робочий час скоротили до 3 днів в тиждень. І виявилося: при такому - скороченому - графіку роботи продуктивність праці ставала максимальною. Службовці встигали зробити стільки ж, скільки за повний тиждень, а то навіть більше і якісніше, але при цьому не перевтомлювалися. А стреси і перевтома рано чи пізно починали супроводжувати роботу повний тиждень і, як наслідок, вели до зниження продуктивності праці.
 
ВВС наводить слова дослідників: "Робота може бути палицею з двома кінцями. З одного боку, вона стимулює мозкову активність, але в цей же час переробки і певні види завдань можуть провокувати перевтома і стрес, що, в свою чергу, може негативно позначитися на пізнавальних здібностях ".
 
А за словами професора економіки Коліна Маккензі з університету Кейо, переробки можуть завдати набагато більшої шкоди діяльності мозку, ніж відсутність роботи взагалі.
 
Разом: три дні працюємо, чотири - відпочиваємо. Все встигнемо - і попрацювати ефективно і відпочити до відрази, щоб з радістю знову відправитися на роботу, яка не стає набридлою.
 
Австралійські вчені по суті підтвердили висновки своїх британських колег. І запропонували оптимальну стратегію - найкращий спосіб використовувати досвідчених працівників з урахуванням вікових змін, що відбуваються в їх мізках.
 
Те, як старіє людський мозок - що в ньому конкретно відбувається - розглянули вчені зі Стенфордського університету (Stanford University). Вони зробили комп'ютерну томографію 102 добровольцям у віці від 7 до 85 років. І виявили, що вікові зміни зачіпають головним чином так звану білу речовину - відростки нейронів - аксони, які служать свого роду «проводами», що з'єднують нейрони один з одним.
 
За словами керівника досліджень професора Брайана Уенделла (Brian Wandell), різні ділянки мозку деградують з роками по-різному. В одних обсяг білої речовини знижується набагато швидше, ніж в інших. Наприклад, в зонах, відповідальних за навчання втрати максимальні. І мінімальні - в зонах, пов'язаних з контролем рухів.
 
Найбільш багаті білою речовиною люди у віці 30-50 років. В середньому ж, як вважають Стенфордського вчені, деградація починається в 40 років. А до 85 років білої речовини може стати стільки, скільки у 7-річної дитини.
 
- Біла речовина займає приблизно половину мозку, - пояснює фізіолог Олексій Рубінштейн. - Але зниження з роками його обсягів аж ніяк не веде до катастрофічного зниження інтелекту. Адже нейрони, складові сірої речовини - основи інтелекту, майже не страждають.
 
Дегенерація білої речовини перетворює людей похилого віку в таких собі тугодумів за рахунок того, що у них сповільнюється передача нервових імпульсів від нейрона до нейрона, здійснювана аксонами. В результаті час, необхідний для прийняття рішення, збільшується. Але саме рішення стає більш обдуманим. Аж до геніального.
 
А жінкам варто працювати взагалі раз на місяць.
 
Белінда Плетцер (Belinda Pletzer) і її австрійські колеги з Університету Зальцбурга (University of Salzburg, Austria) місяцями сканували жіночі мізки в томографі. І виявили, що вони змінюються протягом менструального циклу. А саме в період овуляції, коли жінка найбільш схильна до зачаття. У цей час деякі зони збільшуються на 2 відсотки.
 
У жінок стає більше сірої речовини. Особливо в областях мозку, які відповідають за аналітику і орієнтацію на місцевості і пізнавальні здібності. Жінка і в цілому розумнішає. На ті ж 2 відсотки - вчені помічають таку дрібницю.
 
Однак, як підкреслює Белінда, ефект нетривалий. Після овуляції вага мозку знову зменшується. До наступного "інтелектуального вибуху". Так може бути, в ці дні і варто виходити на роботу? А в інші дні займатися чим-небудь не вимагає великих розумових затрат - наприклад, домашнім господарством.
 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...