RSS

У Дніпропетровську представлять унікальну виставку скіфського золота

2013-03-01 12:46:00
У Дніпропетровську представлять унікальну виставку скіфського золота -

У Дніпропетровську готується до відкриття унікальна виставка «Золота Скіфія». Така масштабна експозиція скіфських старожитностей в Україні ще не проводилася, повідомила директор Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Надія Капустіна.

На виставці експонатів з фондів Інституту археології НАН України «Золота Скіфія» будуть представлені знахідки вітчизняних археологів кількох поколінь, доступ до яких мали здебільшого фахівці-скіфологи вишів.

«Скіфи прийшли на територію України у V-VI столітті до нашої ери, і центром Великої Скіфії був наш край – у минулому Катеринославська губернія, а нині Дніпропетровська область. На жаль, у дореволюційний час усі коштовні вироби із золота й кістки відправляли до імператорських запасників, нині це – Ермітаж. У петербурзькому Ермітажі зберігається дуже багато предметів, які було знайдено на території нашої області. За радянських часів розкопками на Дніпропетровщині, де було знайдено такі шедеври, як Золота Пектораль, активно займався Інститут археології АН УРСР. Здебільшого знайдені предмети залишалися в його фондах. Як правило, Інститут археології спільно з музеєм історичних коштовностей проводили виставки за кордоном. Проте про таку виставку в нашому краї, де здебільшого було зроблено ці знахідки, доводилося лише мріяти», – сказала директор музею на прес-конференції.

Кілька років тому працівники історичного музею виступили з ідеєю проведення виставки скіфського золота безпосередньо на Дніпропетровщині. Проектом зацікавилися керівники області, які допомогли в його реалізації.

«Виставка урочисто відкриється 15 березня, ми чекаємо багатьох гостей. Перед відкриттям експозиції відбудеться «круглий стіл». Виставка триває до 31 травня», – повідомила Н.Капустіна.

Більшість предметів виготовлено скіфськими майстрами із золота – у  «звіриному стилі» і з еллінськими мотивами. Відвідувачі зможуть побачити жіночі прикраси, взуття, предмети побуту і багато іншого. Загалом – близько 1500 предметів. Експозицію буде доповнено відеорядом, аби всі могли детально роздивитися скіфські раритети.

«Зараз у музеї працює нова система сигналізації і на час виставки буде залучено додаткову охорону. Працівники музею повністю готові гарантувати безпеку цієї унікальної колекції», – сказала директор.

Старший науковий співробітник Лариса Чурилова, яка професійно займається археологією рідного краю, стверджує, що вперше в Україні на виставці «Золота Скіфія» будуть виставлені на огляд «нерозтиражовані» предмети мистецтва такого рангу. Зокрема, срібні з позолотою фалари, на поверхні яких зображені подвиги молодого Геракла;  ритуальні посудини, вся поверхня яких прикрашена  динамічним орнаментом у звіриному стилі; унікальна чаша із зображеннями чотирьох коней. Не кажучи вже про сотні орнаментованих золотих пластин. «Це те, чим ми пишаємося, – золотий фонд України», – сказала Л.Чурилова.

На виставці будуть представлені і скіфські артефакти, виявлені зовсім нещодавно. Так, 2007 року на південній околиці Дніпропетровська проводилися розкопки кургану Близнюк-2. За висновками фахівців, це був царський курган, розграбований ще за давніх часів. Проте в ньому було виявлено унікальні знахідки, що не зацікавили шукачів золота, – кістяні пластини з антропоморфними зображеннями на еллінську тему, наконечники стріл, скіфський меч-акінак, кінська збруя та багато іншого.

Вадим РИЖКОВ

Джерело: День

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...