RSS

Україна і Росія домовляються про управління ГТС без Євросоюзу - ЗМІ

2013-02-11 13:03:00
Україна і Росія домовляються про управління ГТС без Євросоюзу - ЗМІ -

Україна і Росія минулого тижня розпочали переговори про створення двостороннього консорціуму із управління українською газотранспортною системою (ГТС).

Про це пише газета "Коммерсантъ-Украина" із посиланням на джерело в російському "Газпромі".

За словами співрозмовника видання, Україна наполягає, щоб майбутній консорціум був створений на паритетних засадах і не володів, а лише керував ГТС. "Нам сказали, що в договорі має бути зафіксований принцип, за яким ми повинні транспортувати не менше 60 млрд кубометрів газу на рік і гарантовано сплатити послуги з транзиту на суму $2,2 млрд", - поінформувало джерело.

Співрозмовник зазначив, що сторони поки обговорюють, чи буде застосовуватися принцип ship-or-pay (постачай або плати), а також можливу відмову української сторони від принципу рівного доступу до ГТС, закладеного в її угоді з Енергетичним співтовариством (ЕС). Росія наполягає, що вирішувати, як і чий газ буде прокачуватися, слід майбутньому консорціуму. Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до $280 за 1 тис. кубометрів.

"Питання про інтеграцію України до Митного союзу як засіб зниження ціни газу вже не стоїть", - запевняє співрозмовник видання.

Офіційно сторони не коментують переговори. Але в Міненерговугілля виданню пояснили, що Україна змушена піти на створення консорціуму без участі європейської сторони. Це викликано тим, що в Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) посилили умови видачі кредиту на модернізацію ГТС.

Нагадаємо, в 2009 році Україна, Єврокомісія, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк підписали угоду про можливість багатостороннього фінансування модернізації. Загальний обсяг програми оцінювався в $5 млрд, причому перші $300 млн пообіцяли виділити ЄБРР і ЄІБ. Раніше в ЄБРР неодноразово підкреслювали, що готові фінансувати модернізацію ГТС лише за умови проведення масштабних реформ в енергетичному секторі.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...