RSS

Євробачення в Україні очима журналіста CNN

2017-05-12 22:19:00
Євробачення в Україні очима журналіста CNN -

Гламурний конкурс Євробачення несумісний з трагедією України: Євробачення в Україні очима журналіста CNN

 

У столиці розстелили червону доріжку біля парламенту держави, щоб привітати виконавців з 42 країн. З динаміків лунала поп-музика, учасники, одягнені в латекс, поруч з телеведучими осліплювали камери своїми посмішками. Повітряні кулі з прапорами країн-учасниць замайоріли в небі над захоплюючими краєвидами Києва. У цей же час на сході України відбувалася дещо похмуріша процесія: тіла трьох українських військовослужбовців, які загинули в боротьбі проти російських військ, були доставлені на контрольовану нашим урядом територію.

Близько 10000 чоловік, у тому числі  2 673 українських військовослужбовців (і вже п’ятеро з того часу, як почалась підготовка до Євробачення минулого тижня) були вбиті в ході конфлікту, що триває вже довгих і виснажливих 4 роки. Не видно кінця-краю боротьбі, що певним чином торкнулася кожного з нас. Українці засмучені тим, що увага зосереджена не на полі битв, а розсіюється на тижневий фестиваль.

 

 

«Це абсолютне безумство», - говорить Аліна Анатоліївна, член батальйону Донбасу. «Люди оскверняють священну землю і поводяться так, ніби війни взагалі не має, і ніхто не помирає – це не нормально». 
Священною землею вона вважає Хрещатик і Майдан Незалежності. Зараз це табір Євробачення, де гості столиці розслабляються на круглих подушках і курять кальян. 3 роки тому на цьому місці загинули сотні українців у сутичках з правоохоронцями колишнього президента Віктора Януковича. Народне повстання змусило його тікати, викликало анексію Криму і конфлікт на сході України – почалося найгірше протистояння між Росією та Заходом з часів Холодної війни.

 

Але гірка правда не приховується. У фан-зоні, поруч з великими екранами і селфі-станціями розміщено рекламний щит з фотографіями пораненого ветерана-паралімпійця. І сотні українських військовослужбовців у формі допомагають створювати 16 000-сильні сили безпеки, завдяки яким Україна може приймати Євробачення. Цей щит різко виділяється на тлі загальної святкової атмосфери. Після перемоги України на Євробаченні в 2016 році держава виграла право на проведення заходу в 2017. Були розмови про перенесення заходу у зв’язку із загрозливою ситуацією в країні. Але український представник міністерства оборони вважає, що це було б помилкою. Він бачить Євробачення як  «демонстрацію довіри Заходу в Україні», а також можливість показати реформовану країну, яка пережила найсмертоносніший конфлікт континентальної Європи з часів балканських воєн в прагненні стати «більш європейською.»

 

Війна, насправді, не є поняттям далеким від Євробачення. Перший постріл прийшов з України, коли Джамала перемогла з піснею «1944», у якій розповідається про сталінську депортацію татарського населення Криму. Росія, побачивши паралелі між подіями 1944 і нашого часу, оприлюднила протест щодо перемоги Джамали. Пострілом Росії у відповідь був вибір цьогорічного представника – Юлії Самойлової, яка у 2015 році виступала у захопленому Криму. Служба безпеки України оголосила, що виконавиці не дозволено приїжджати до України, адже вона порушила закон. У результаті, головний телеканал Росії – Перший канал – відмовився транслювати цьогорічне Євробачення.

 

 

 

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...