RSS

Сьогодні Стрітення - прикмети і традиції

2018-02-15 14:06:00
Сьогодні Стрітення - прикмети і традиції -

 

Стрітення Господнє - прикмети і традиції цього дня

Стрітення Господнє – одне з найшанованіших християнських свят, входить у дванадцятку найважливіших у церковному календарі. Його відзначають на 40-й день після дня народження Ісуса Христа як незабутню згадку про зустріч Старого і Нового Завітів, як вияв небувалої радості християн від явлення Сина Божого світові, а ще – як зустріч зими з літом.

Результат пошуку зображень за запитом

 Ще з найдавніших часів існує легенда  про зустріч Зими і Літа. За народними віруваннями, така зустріч відбувається двічі на рік - на Стрітення (Стрічення, Стріщення, Громниці або Зимобор) - 15 лютого - та в день святої Анни - 22 грудня.

На лютневе Стрітення зима іде туди, де було літо, а літо – де була зима. У дохристиянських звичаях цей день сприймався як зустріч Зими з Літом, така легенда підтримується і донині. Зиму зображують при цьому старенькою бабцею, до того ж лютою і темною, зігнутою і скоцюбленою, з кошиком льоду в руках, а Літо – юною дівчиною, з барвистим вінком на голові, зі снопом пшениці і квітами в оберемку. Вони сперечаються (за іншими легендами, - борються), і хто переможе – іде далі царювати на землі, а переможений повертається, звідки прийшов.

 

"Зустріч" або ж "радість" - так зі старослов’янської перекладається слово "стрітення". Симбіоз цих слів відображає одну з найбільших подій у християнському світі, яка  відбулася цього дня, - зустріч Сина Божого в Єрусалимському храмі з праведником Симеоном і пророчицею Анною. Вони впізнали в Немовляті, якого Діва Марія принесла на посвяту, Спасителя усіх людей. І тільки після цього Симеон зміг відійти у вічність – так було йому написано на роду. Богослови пояснюють цю зустріч Ісуса Христа із Симеоном як зустріч Старого і Нового Заповітів, зустріч даного єврейському народу Закону Божого і найвищого закону Божественної любові, який явив світові Господній Син.

 

У творах християнських святих Стрітення згадується ще в ІІІ-ІV століттях. З Єрусалима празник поширився на увесь Схід, а пізніше, за  Юстиніяна (527-565) Господнє Стрітення офіційно стає великим празником.  Далі свято поширюється і на Захід, за якийсь період набувши назви Очищення Пречистої Діви Марії, або Пожертвування Ісуса у святині. На Сході Стрітення належить до Богородичних празників і подекуди має також назву Стрітення Пресвятої Богородиці.

Цього дня у церкві святять воду і свічки, які відтак набувають магічних значень і властивостей.

 

Свічка – головний атрибут Стрітення

Громниці, Громиця – така ще одна назва Стрітення – від свічок, які  освячуються цього дня і називаються "громичними". Вони також слугують домашніми оберегами і надзвичайно цінуються. Свічку запалювали відразу, коли приходили з церкви, - "щоб весняна повінь не пошкодила посівам і щоб мороз дерев не побив".  А упродовж року зберігали такі свічки на покуті, або ж вплітали у дідухи.

Громична свічка, за повір’ям, має особливу силу, бо оберігають дім від природних стихій, страшних негод, а родину -  від «злого ока» та хвороб (допомагає жінкам при пологах, сприятлива людям, які страждають на епілепсію тощо).

Результат пошуку зображень за запитом

 

Свято має бути святом! Що не можна робити цього дня

На Стрітення не можна було виконувати різні роботи, починаючи від господарювання в хаті – прибирати, шити, мити, плести тощо, -  і закінчуючи великими роботами у дворі (рубати дрова, білити, різати, носити воду) і на городі  (копати, корчувати тощо). Але якщо це робота на благо, робота як допомога, як порятунок – така робота допускалася.

Не треба топити баню, щоб не рубати дров, носити води, бо це також робота, отож це логічно.

Не треба вирушати в якусь далеку подорож, вважається, що вона не матиме успіху. Одне з пояснень – мінлива погода в цей день, яка може посприяти якісь хворобі.

І не кладіть гроші цього дня на кухонний стіл: так, як з нього зникають смачні наїдки, так непомітно зникатимуть гроші, не затримуватимуться в господарстві.

 

Чим заспокоїть і чим занепокоїть Стрітення. Прикмети цього дня

Стрітення чекали з нетерпінням, щоб дізнатися погоду на весну та літо, передбачити урожай, приплід, розвиток господарства.

Отож що, за народними прикметами, цього дня добре, якщо:

  • День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.
  • Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай поля і роїння бджіл.
  • Як капає зі стріх, так капатиме й з вуликів.
  • Передбачити погоду могла і курка: якщо нап'ється біля порогу води - весна буде теплою і ранньою.
  • Якщо на Стрітення півень води нап'ється на порозі, то на Явдохи (14 березня) віл нап'ється на дорозі.
  • Як на Стрітення є під стріхами бурульки, то цього року буде добрий урожай кукурудзи.
  • На Стрітення із стріх капає - бути затяжній весні, якщо тепло, а зі стріх не капає - весна буде рання, суха.
  • Вітер на Стрітення - до врожаю плодових дерев.
  • Якщо на Стрітення холодно, то вже скоро весна.
  • Якщо на деревах іній - вродять добре гречка і бульба.
  • Як на Громницю день ясний, то буде льон прекрасний.Результат пошуку зображень за запитом

 

 

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...