RSS

Держдума Росії схвалила закон про відречення від громадянства України

2017-07-12 19:56:00
Держдума Росії схвалила закон про відречення від громадянства України -

 

Державна дума Росії схвалила закон, який дозволить публічно відмовлятися від українського громадянства тим, хто прагне отримати російське

 

У тексті закону, звісно, не написано, що його ухвалюють спеціально для українських громадян. Але представники російської влади у своїх коментарях навіть не приховують, що цільова аудиторія цього закону - саме українці. Мова йде про те, щоб спростити громадянам України можливість отримати громадянство Російської Федерації.

Для отримання російського громадянства майже завжди потрібно надати довідку про відмову від громадянства іншої країни. Її має видати державний орган тієї країни.

Тепер довідку від українських органів влади про відмову від українського громадянства можна буде не надавати. Достатньо публічно зректися українського громадянства  у нотаріально завіреній письмовій формі.

"Пропонується наступна схема: громадяни пишуть бумагу, в якій вони вказують, що відмовляються від громадянства України, цей документ засвідчується нотаріально. Одна копія лишається в міграційній службі РФ, інша нотаріальна копія відправляється на Україну", - розповів голова комітету Держдуми із законодавства Павло Крашенніков.

 

Можна не сумніватися, що новим законом скористаються тисячі українських громадян. Хоча б тому, що реально їм не доведеться відмовлятися від українського паспорта, тобто де-факто в них буде два громадянства - російське та українське.

Новий закон - це просто знахідка для українських заробітчан. Також ним скористаються мешканці прикордонних територій, які часто їздять з України в Росію з товаром та контрабандою.

Також ним скористаються ті, хто переселився до Росії з Донбасу та залишається прихильником "русского мира". За словами російських чиновників, він також потрібен для мешканців Криму й Севастополя, які досі не змогли отримати російське громадянство.

Хто точно буде радий новому закону - то це бойовики з самопроголошених "ДНР" і "ЛНР". А також різні проросійські діячі в Україні, якими зацікавилась СБУ через їхню антидержавну діяльність. От кому справді важко отримати довідку про відмову від українського громадянства.

 

Є ще й один важливий нюанс. Тепер російське громадянство зможуть легко нав'язувати українським бранцям, як то робили з Сенцовим та Кольченком.

Це суттєво ускладнить роботу консулам - їм відмовлятимуть у побаченні із заручниками, посилаючись на те, що це "російські громадяни".

Тобто тепер російські силовики можуть запросто схопити потрібного їм українця та, оголосивши його росіянином, творити з ним що заманеться.

 

Навіть російські юристи визнають - новий закон підриває основи права.

 

Для України громадяни, які отримають російське громадянство за новою процедурою все одно лишатимуться громадянами України. Бо раз не відмовлявся від громадянства - воно в тебе лишається. Це важливо пам'ятати тим новоспеченим "росіянам", яким заманеться порушувати українське законодавство, а потім вимагати до себе російського консула.

За матеріалами Еспресо ТВ

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...