RSS

Конференція: Антитерористичні статті КК України як інструмент свавілля влади

2019-01-30 14:53:00
Конференція: Антитерористичні статті КК України як інструмент свавілля влади -

31 січня (четвер) 2019 року о 10:00 в прес центрі ІА "ЛігаБізнесІнформ" (м. Київ, вул. Парково-Сирецька,23) відбудеться прес-конференція: "Перетворення антитерористичних статей КК України на інструмент правоохоронного рейдерства та свавільного позбавлення волі (на прикладі діяльності ГВП та Київського апеляційного суду)".

Організатор: Адвокатське об'еднання "ІНТАЙТЛ"  та СПІЛКА ПРОФЕСІЙНИХ ЖУРНАЛІСТІВ м. Київ

 

До участі запрошені:

Валерій Карпунцов – народний депутат України, заслужений юрист України, доктор юридичних наук;


Микола Павленко – голова АО "Інтайтл", адвокат, кандидат юридичних наук;


Петро Андрушко – професор КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук.

Фабула: З початком антитерористичної операції на сході України законодавець посилив кримінальну відповідальність за дії, які містять ознаки вчинення терористичного акту, а також правопорушень, пов’язаних з терористичною діяльністю (стс.258 -258-5 КК України). Однак правоохоронні структури, передусім підрозділи досудового розслідування СБУ, до підслідності яких відносяться розслідування означених злочинів, у взаємодії з прокурорами ГВП, які здійснюють функції нагляду за дотриманням законності, перетворили боротьбу з тероризмом на рентабельний бізнес проект.

 Використовуючи штучні приводи для переведення перспективних, з точки зору матеріальних статків, осіб у категорію підозрюваних у вчиненні терористичних актів, силовики фактично отримують заручника, який позбавляється громадянських прав, та утримується в місцях попереднього ув’язнення в силу дії частини 5 ст.176 КК України. 
Слідчі судді, головними обов’язком яких є судовий контроль за дотриманням прав та охоронюваних законом інтересів учасників процесу, у тому числі і підозрюваних, лише обслуговують інтереси правоохоронного відомства, не заглиблюючись у питання законності кримінально-правової кваліфікації дій особи за ст.258 КК України. Ще більш ганебніша ситуація склалася на стадії апеляційного оскарження ухвал слідчих суддів про обрання (продовження строку) запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Як свідчить практика Київського апеляційного суду, апелянт не може реалізувати своє право на апеляційне оскарження відповідної ухвали, оскільки представники ГВП не з’являються в судове засідання, а суд апеляційної інстанції не реагує на таку бездіяльність прокуратури. 


На прикладі бізнесмена Сергія Скрипки, батька 4 неповнолітніх дітей, який наразі утримується в Лук’янівському СІЗО за підозрою в готуванні до вчинення терористичного акта, спікери прес-конференції продемонструють факти свавілля та аморальності правоохоронної та судових системи України.

Акредитація ЗМІ: O.Borodina@liga.net

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...