RSS

Україні загрожують економічні санкції за порушення авторських прав

2013-02-11 11:22:00
Україні загрожують економічні санкції за порушення авторських прав -

Україні загрожують економічні санкції після присвоєння їй статусу "пірата № 1" в світі.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Міжнародний альянс інтелектуальної власності у своєму щорічному звіті назвав Україну пріоритетною країною, яку Торгова палата США повинна включити в список держав, де систематично порушуються авторські права.

Альянс також визнав український уряд найбільшим споживачем нелегального програмного забезпечення в країні.

В якості підтвердження наводиться такий факт: у бюджеті на 2013 рік на закупівлю ПЗ для держустанов відведено 100 млн гривень. Це становить 10-20% від необхідної суми, якщо ПЗ буде ліцензійним. Більше того, уряд вже заявив про плани скорочення навіть цього бюджету.

Проте найбільше в IIPA незадоволені сайтом ex.ua, який, на їхню думку, відповідальний за розповсюдження половини всього нелегального контенту в Україні.

При цьому, як переконався альянс в минулому році, держава не може впоратися з ситуацією.

"Для американської асоціації незрозуміло, як таке можливо: ex.ua, який щорічно потрапляє в усі списки найбільших піратських сайтів, не просто визнаний невинуватим, але на його захист виступив народний депутат - син чинного президента", - пояснив керуючий партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк.

Тепер на підставі рекомендацій IIPA і консультацій з правовласниками Торгова палата США сформує так званий звіт 301.

Країни, що потрапили до нього, виключаються з "Загальної системи привілеїв" (GSP) - програми американського уряду з підтримки економічного зростання країн, що розвиваються, в рамках якої в США безмитно ввозиться 3,4 тис видів товарів із 140 країн.

Як вказують в IIPA, завдяки GSP за 11 місяці 2012 року українська продукція на 70 млн доларів була ввезена до США безмитно.

Отримання статусу пріоритетної країни робить застосування санкцій практично вирішеним питанням, вважають експерти.

"Подібний статус IIPA застосовував щодо України в 2001 році. Відразу після цього США виключили країну з програми GSP до 2006 року", - зазначив партнер юридичної фірми "Трайдент" Дмитро Гузій.

Зараз США знову будуть розглядати пропозицію IIPA і після консультацій з українським урядом та правовласниками винесуть вердикт - швидше за все, негативний для України, вважає він.

"Як би ми не намагалися вести переговори, у США тепер є залізний аргумент - вони вже два роки попереджали нас про можливість такого результату", - додав Крайняк.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...