RSS

Що означає "газове" рішення Стокгольмського арбітражу

2017-06-02 12:25:00
Що означає -

Що означає "газове" рішення Стокгольмського арбітражу

"Нафтогаз" стверджує, що Стокгольмський арбітраж підтримав його позицію у ключових питаннях суперечки із "Газпромом". А в російській компанії заявляють про відсутність остаточного рішення.

"Нафтогаз" України стверджує, що Стокгольмський арбітраж підтримав його позицію у ключових питаннях суперечки із "Газпромом". А в російській компанії заявляють про відсутність остаточного рішення.

Керівник "Газпрому" Олексій Міллєр сказав, що прокоментує ситуацію, "коли буде остаточне рішення". За його словами, воно буде прийняте не раніше кінця червня. Таку ж позицію озвучив і міністр енергетики Росії Олександр Новак в кулуарах Петербурзького економічного форуму.

Президент Петро Порошенко вважає, що рішення Стокгольмського арбітражу свідчить, що Москва "вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску".

Експерти позитивно оцінюють рішення про невизнання претензій "Газпрому" за умовою "бери або плати".

Алан Райлі, професор права у City Law School, City University, London

Перше рішення арбітражу - не про те, скільки "Газпром" має сплатити "Нафтогазу", а скільки "Нафтогаз" мав би сплатити "Газпрому".

І арбітри вирішили, що "Нафтогаз" не повинен платити нічого із суми у 35 млрд доларів плюс відсотки (це було б близько 40 млрд доларів). Це є великою перемогою.

Інша частина цієї справи стосується близько 30 млрд доларів вимог "Нафтогазу" до "Газпрому". Навіть якщо "Нафтогаз" програє цю частину справи, він вийде із суперечки з тим, що нічого не повинен платити.

Поки що рішення арбітражу ґарантують зняття величезних (фінансових) претензій до "Нафтогазу" і України.

Є ще вимоги і контрвимоги сторін на суми у близько 5 млрд доларів.

Але головне те, що претензії "Газпрому" на суму понад 35 млрд доларів, яка становила реальну загрозу для України, вже не існує.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова

Рішення Стокгольмського арбітражу щодо суперечки між "Нафтогазом" і "Газпромом" є однозначно позитивним для української сторони.

Воно знімає питання "бери або плати", а також дозволяє реекспорт газу.

Фактично, завдяки цьому рішенню знімаються фінансові ризики не тільки для компанії "Нафтогаз", але й взагалі для України. Це буде гарним знаком для міжнародних партнерів України - компаній, які зацікавлені в інвестиціях.

Ще один важливий аспект полягає у тому, що це рішення відкриває дорогу для анбандлінгу (функціональне і організаційне розділення. - Ред.) "Нафтогазу".

А це одна із ключових умов участі України у європейському Енергетичному співтоваристві. Це дозволить підвищити конкурентоспроможність української ГТС і знизить ризики будівництва обхідних газопроводів, зокрема "Північного потоку-2".

Щодо вимоги "Нафтогазу" про ретроактивний перегляд ціни, то на сьогодні рішення не дає відповіді щодо цього.

Чи отримає Україна якусь компенсацію через переплату? Як на мене, це велике питання. Але навіть якщо і так, то у мене є великі сумніви у тому, що російська сторона його виконуватиме. Ми бачили, що відбулося у справі з ЮКОСом.

Якщо врешті буде навіть якийсь "нульовий варіант", важливо, що тягар вимоги "бери або плати" і пов'язані з ним фінансові ризики вже зняті з України.

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...