RSS

Січень – час заготовляти дрова на наступний сезон

2021-01-28 14:25:00
Січень – час заготовляти дрова на наступний сезон -

Умови завдання. Два сусіди купили дрова. Один - КАМАЗ готових колотих дров, сім кубів за 7 200 гривень. Інший - половину лісовоза в хлистах за 7 500 гривень. Хто з них виграв у витратах і обсягах? - Давайте рахувати, - пропонує заступник директора департаменту лісового господарства області Володимир Бережний, ознайомившись з умовами завдання. - З першим все ясно, треба розбиратися з другим.

 

Зазвичай лісовоз перевозить 15-16 кубів. Можна і побільше, якщо з «верхом», але зараз ці машини все приватні, і господарі їх перевантажувати не люблять: ремонт дорожче вийде. Значить, привезли йому сім-вісім кубів. Але можна порахувати і точніше. Для цього існують спеціальні таблиці по кожній породі дерева.

 

Якщо лісовоз, то стовбури там були по шість метрів. Тепер потрібно заміряти діаметр кожного дерева на окоренковому спилі і по таблиці визначити обсяг кожного дерева. Підсумовуємо і отримуємо число так званого щільного кубометра. Множимо його на спеціальний перекладний коефіцієнт, виходить 1,3 вже складеного кубометра.

Тобто приблизно з кругляка в даному випадку ми отримаємо 9-10 кубів колотих дров. Це більше, ніж у сусіда, але ж ці куби ще треба розпиляти, розколоти. - За моїми спостереженнями, беруть більше все-таки колоті. Не у всіх є бензопили і час на заготівлю.

- Це в основному дачники і бабусі в селі, яким важко колоти дрова самим. Купить бабуся ліс в метровках, і буде наймати когось, щоб його розпиляти. Це коштує приблизно 200 рублів за кубометр, розколоти - 400 рублів за кубометр. Вигода сумнівна, так що простіше взяти готові. - Найкращі дрова, загальновідомо, березові.

А ще кажуть про чарівні властивості осики, мовляв, коли нею топиш, димохід прочищається ...

- Є така справа, але не все тут просто. Чим забивається димохід? Сажею, яка, наприклад, утворюється від берести на березових дровах. Якщо топиш дровами з хвойних порід, осідає смола. Крім того, коли розтоплюють піч, сажа буде осідати в димоході, поки він не нагріється до точки роси - це 62 градуси.

Всі знають, що осика чистить димоходи, але не всі топлять нею для цього правильно. Зазвичай просто кладуть разом з іншими полінами. А треба добре протопити піч і тільки тоді кинути в неї оберемок осикових дров.

Трубу і піддувало відкрити по максимуму. Якщо справа відбувається взимку, то сніг навколо вашого будинку покриється сажею і стане чорним. Ось це справжня прочищення!

- А скільки повинні сохнути дрова?

- Майже рік. Розпиляли-розкололи свіжі батоги в січні - в грудні вже можна топити.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...